Obiskovalka muzeja si ogleduje Haaningovo delo. Foto: EPA
Obiskovalka muzeja si ogleduje Haaningovo delo. Foto: EPA

Danski muzej moderne umetnosti Kunsten v Aalborgu je Haaningu nakazal 534.000 danskih kron (71.808 evrov) za ponovno upodobitev več kot deset let starega umetniškega dela.

Haaning je pred leti predstavil delo Znajdi se (angl. Work it Out), s katerim je želel prikazati zapleten odnos med umetnostjo in delom. Na dve različni platni je prilepil bankovce v vrednosti povprečne letne plače na Danskem in v Avstriji.

Muzej je zdaj pričakoval ponovno upodobitev umetniškega dela, a je prejel le dva prazna okvirja in Haaningovo obvestilo, da gre za novo delo konceptualne umetnosti, pri čemer je denar obdržal. Delo je naslovil Vzemi denar in beži (angl. Take the Money and Run).

Haaning: Ne gre za krajo, temveč novo umetniško delo

"Vzemi denar in beži." Foto: EPA

Umetnik je za dansko radiotelevizijo DR povedal, da je inspiracijo za novo delo našel v plačilu, ki mu ga je muzej ponudil za ponovno upodobitev dela, saj naj bi imel po lastnih navedbah z delom samo stroške.

Haaning trdi, da denarja ne bo vrnil, saj da ga ni ukradel. "Ne gre za krajo. Gre za kršitev pogodbe, kršitev pogodbe pa je del novega dela," je povedal Haaning.

"Spodbujam druge ljudi, ki imajo ravno tako bedne delovne pogoje kot jaz, da storijo enako. Če sedijo v kakšni službi in ne dobijo denarja ter jih delodajalci prosijo, naj sami dajo denar za delo, potem vzemite škatlo in zbežite," pa je pozval na lokalnem radiu.

Muzej bo na vračilo čakal do konca razstave

Direktor muzeja Kunsten Lasse Andersen se ne strinja z umetnikovo razlago, čeprav se mu ideja zdi zanimiva. "Strinjam se z Jensom, da je nastalo novo samostojno delo, ki dejansko komentira razstavo, ki jo imamo. A to ni dogovor, ki smo ga imeli," je dejal za DR.

Andersen še trdi, da so Haaningu za sodelovanje na razstavi nameravali izplačati 1340 evrov, povrnili pa bi mu tudi stroške dela do višine 6000 evrov, poroča Euronews.

Muzej proti umetniku za zdaj ne namerava ukrepati. "Za zdaj bomo čakali. Če denar ne bo vrnjen do 16. januarja, kot je zapisano v pogodbi, bomo seveda sprejeli vse potrebne ukrepe, da zagotovimo spoštovanje pogodbe," je sporočil tiskovni predstavnik.