Skodelica 'slonje' kave. Foto: EPA
Skodelica 'slonje' kave. Foto: EPA
Sloni kavna zrna prebavijo in iztrebijo. Foto: EPA

Vsaj tako trdijo v tajski hotelski verigi Anantara, kjer predelujejo svoja lastna zrna na orjaškem taborišču slonov za enim izmed svojih hotelskih kompleksov v zlatem trikotniku v Chiang Raiu.
"Raziskave kažejo, da med prebavo slonovi encimi razbijejo kavni protein," razlagajo v hotelu. "Ker je protein eden izmed glavnih dejavnikov, odgovornih za kavno grenkobo, manj proteina pomeni skoraj nič grenkobe."

A negrenka kava ima svojo ceno. "Black Ivory", "Črno slonovino", kot se imenuje slonja kava, v ZDA prodajajo po 1.100 dolarjev na kilogram - ali 50 dolarjev za skodelico - kar jo dela za najdražjo na svetu. Za primerjavo: kava iz iztrebkov cibetovk, ki deluje po istem konceptu (žival požre kavna zrna, prebava razdre protein, žival iztrebi zrna), stane med 500 in 600 dolarji za kilogram (30 na skodelico).

Proces pridelave "slonove" kave se začne z izborom najboljših zrn tajske arabice, obrane na višini 1.500 metrov. Sloni jih prostovoljno pojedo, preden jih prebavijo in iztrebijo. Posamezna zrna ročno poberejo vzgojitelji slonov v taborišču in njihove soproge, nato pa zrna posušijo na soncu.

Kaj bomo s podivjanimi sloni?
Prečiščevanje kave poteka v Anantarini Azijski fundaciji za slone (GTAEF) v zlatem trikotniku, ki sodi k hotelskemu kompleksu. Fundacija je do zdaj rešila 30 slonov skupaj z njihovimi vzgojitelji in družinami. GTAEF-ju bo doniranih osem odstotkov od prodaje kave.

CNN se ob tem sprašuje, ali ni nevarno več 10 slonom nuditi kofein? Anantarin direktor za slone John Roberts je te pomisleke naslovil v svojem nedavnem blogu, v katerem je zapisal, da je bil sprva tudi sam skeptičen, češ, "Kaj za vraga bomo s 26 hiperaktivnimi sloni ali, če gledam sebe, kaj bomo vsako jutro s 26 izjemno tečnimi sloni, ki še niso imeli svoje obvezne kave?" "No, pa sem se poučil, da pridemo do kofeina v kavi šele, ko to skuhamo na vsaj 70 stopinj Celzija."

Za zdaj je "Črna slonovina" na voljo le v Anantarinem hotelu v zlatem trikotniku in v štirih hoteli Anantare na Maldivih.