Anina restavracija Hiša Franko letos žanje uspeh za uspehom - na lestvici 50 Best Awards se je na podelitvi v Valencii julija uvrstila na 32. mesto, septembra pa je prejela tri Michelinove zvezdice. Foto: Organizator
Anina restavracija Hiša Franko letos žanje uspeh za uspehom - na lestvici 50 Best Awards se je na podelitvi v Valencii julija uvrstila na 32. mesto, septembra pa je prejela tri Michelinove zvezdice. Foto: Organizator

Tudi letos so kulinarični poznavalci ustvarili lestvico najboljših kuharjev na svetu The Best Chef Awards 2023. Na prvem mestu je že tretje leto zapored Španec Dabiz Muñoz, drugo mesto je zasedel Albert Adrià, ki je prav tako iz Španije – med deseterico najboljših kuharjev se je uvrstilo kar pet Špancev.

Sorodna novica Michelinova zagonetka: so zvezdice plačane? In iz čigavega žepa?

Ana Roš se je v primerjavi z lanskim izborom povzpela za šest mest. Slovenska kulinarična mojstrica iz Hiše Franko se je namreč uvrstila na tretje mesto, v najboljši deseterici je edina ženska, na lestvici 100 najboljših kuharjev na svetu pa je edina predstavnica Slovenije.

Za Slovenko je izjemno uspešno leto. Njena restavracija Hiša Franko se je na lestvici The 50 Best Awards 2023 uvrstila na 32. mesto.

Roš ima s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2023 tri zvezdice, kar je najvišje odlikovanje Michelinovega vodnika.

Glasujejo kuharji, novinarji in poznavalci

The Best Chef je koncept, ki je nastal leta 2015 in predstavlja svet vrhunske kuhinje prek digitalnih in socialnotržnih platform. V osmih letih se je uveljavil kot eden vodilnih seznamov za najboljše kuharske mojstre sveta.

Njegov cilj je združiti ljubitelje hrane z vsega sveta in ustvariti skupnost za tiste, ki jim hrana predstavlja strast in prostor, kjer se lahko izmenjavajo znanje in izkušnje ter pogovarja o svetu vrhunske kulinarike.

Sorodna novica Nam najbližje restavracije s 3 Michelinovimi zvezdicami – kaj ponujajo, koliko stanejo?

Pri glasovanju za najboljše kuharje organizatorji najprej pripravijo seznam 200 nominirancev, med katerimi je 100 novih obrazov in najboljših 100 iz preteklega glasovanja. Za nova imena na seznamu glasuje 180 anonimnih kulinaričnih poznavalcev (kulinarični novinarji, kritiki, blogerji, fotografi).

Nato 100 strokovnjakov in vseh 200 kandidatov glasuje za najboljše, pri čemer ne morejo glasovati zase.

Lestvica prvih 10 najboljših kuharjev na svetu:

1. Dabiz Muñoz (Španija)
2. Albert Adrià (Španija)
3. Ana Roš (Slovenija)
4. René Redzepi (Danska)
5. Andoni Luis Aduriz (Španija)
6. Rasmus Munk (Danska)
7. Disfrutar (Španija)
8. Joan Roca (Španija)
9. Junghyun Park (Južna Koreja/ZDA)
10. Rodolfo Guzmán (Čile)