Britanci so odkrili slovenska vina. Foto: BoBo
Britanci so odkrili slovenska vina. Foto: BoBo
Puklavčevi so se usmerili v tujino. Foto: Puklavec & Friends
Slovenija ima še ogromno možnosti na področju vin. Foto: BoBo

imenuje "Dangerous White" (Nevarno belo).
Vinu so tako ime nadeli, ker gre za enega tistih osvežujočih belih vin, za katere mislite, da ga boste spili le kozarček, a ste, preden se dobro zavedete, že pokončali celo steklenico.

Svetleča se žlahtna kapljica z blagim okusom po citrusih je sveža kot "gorski izvir", mu poje hvalo britanski časnik Telegraph. "Če bi vam dal na voljo 50 možnosti, verjetno še ne bi znali prepoznati ne države, iz katere prihaja, ne grozdja - a sem pripravljen staviti, da bo kmalu zelo veliko ljudi zelo pospešeno trpalo svoje nakupovalne vozičke z rednim fiksom najboljšega slovenskega sauvignona furmint," je optimističen Telegraph.

Furmint je belo madžarsko grozdje, iz katerega pridelujejo tokaj. O slovenskih vinih pa Britanci - do zdaj - kaj dosti niso vedeli, Telegraph tu ponovno omenja zgodovino po drugi svetovni vojni, ko je Slovenija svojo vinsko proizvodnjo v celoti zaupala zadrugam, država pa je vinograde razlastila, "kar ni najboljši recept za kakovost, kot vam bodo povedali starejši pivci, ki se še spominjajo velikih količin laškega razlinga, ki so jih v sedemdesetih letih pošiljali iz Ljutomera".

Ponovno v vinski posel
Vse to je spremenila sprememba režima in neodvisnost, ki je vinsko proizvodnjo preselila nazaj v roke zasebnikov. Večina slovenskega vina se spije doma ali pa je izvoženo na Hrvaško, toda kot opažajo Britanci, Slovenija naglo razvija višje, mednarodne ambicije. Tescu sauvignon blanc-furmint dobavlja družinska vinska klet Puklavec & Friends. Tatjana Puklavec razlaga, da se je pri njih vse začelo leta 2008. "Spominjam se, kako je moj oče sredi kuhinje govoril meni in mojemu fantu, da razmišlja o sodelovanju s skupino vlagateljev, da bi odkupil vinograde, ki so nekoč pripadali naši družini. In sva privolila, da gremo skupaj v posel."

Tatjanin dedek se je z vinarstvom ukvarjal v 30. letih, v 50. pa je postal direktor državne zadruge v Jeruzalem Ormožu in nadziral orjaško, sedemnadstropno vinsko klet. "Na neki točki so izvažali 80 odstotkov vina, celo v Buckinghamsko palačo. Kraljica mati ga je oboževala," razlaga Puklavčeva. Vinska zgodba Puklavčevih se je končala s smrtjo starega Puklavca leta 1969, ko Tatjanin oče ni prevzel očetove obrti, ampak se je kot študent zaljubil v Nemko in se preselil v Bonn, kjer so se paru rodili štirje otroci, Puklavec pa se je lotil posla s tekočim plinom. Nazadnje mu je to znanje prišlo zelo prav pri vinogradništvu.

V 457 trgovin
"Skupno smo v posel vložili okoli 30 milijonov evrov. Okoli 80 odstotkov našega denarja. Ne mojega denarja, ampak očetovega denarja," razlaga Tatjana. "Je zelo pozitiven, izjemno podjetniški tip. Ampak, ja, to je res veliko denarja. Zato še vedno vozim golf s tremi vrati."

Ambicije Puklavčevih so zdaj velike in segajo tudi onstran luže. Tako so se na nedavnem tekmovanju v ZDA predstavili s petimi svojimi vini - in vseh pet je osvojilo zlato medaljo.

Slovenija ima na vinskem področju s svojimi tremi glavnimi vinorodnimi območji nedvomno ogromno možnosti. Britanci so po okušenem že osvojeni. Slovensko vino označujejo za zelo posebno, polno detajlov, čisto in sveže. Puklavčev sauvignon blac-furmint so v ponedeljek začeli prodajeti v 457 Tescovih trgovinah po 7,99 funta.