Film Roadrunner bo za Bourdainove oboževalce čustvena izkušnja. Foto: IMDb
Film Roadrunner bo za Bourdainove oboževalce čustvena izkušnja. Foto: IMDb

Tega mu nikdar ni uspelo zares razvozlati. Pri 61 letih si je leta 2018 v Franciji vzel življenje med snemanjem ene od epizod svoje serije Parts Unknown (Neznani deli).

Zdaj prihaja na velike zaslone še zadnji hommage Bourdainu, dokumentarni film, ki raziskuje njegovo "neznano življenje", ali bolje rečeno, tisti temačnejši del Bourdaina, ki ga je precej dobro skrival pred javnostjo, a je sem ter tja priplaval na dan, če ste bili dovolj pozorni.

"Toliko ljudi navdihuješ s svojo oddajo – imaš zelo dobro karmo," mu denimo v še neobjavljenih posnetkih za mizo sredi idilične alzaške pokrajine navrže njegov dobri prijatelj, francoski kuharski mojster Eric Ripert, ki je nazadnje le nekaj ur za tem našel Bourdaina mrtvega v njegovi hotelski sobi. "Dobro karmo? Hm," na to pomenljivo zavije z očmi Bourdain.

Ni srečnega konca

Bourdain je nenehno iskal nove destinacije, nove kulture, nove izzive. Foto: IMDb
Bourdain je nenehno iskal nove destinacije, nove kulture, nove izzive. Foto: IMDb
Sorodna novica Ob smrti Anthonyja Bourdaina: varljiva maska kulinaričnega hedonista

Film Roadrunner, ki ga je režiral oskarjevec Morgan Neville, bo premiero ugledal na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku 16. julija, v njem pa spregovorijo Bourdainovi tesni prijatelji, vključno z Ripertom, ki se dotaknejo tudi duševnih stisk priljubljenega voditelja.

Film, "intimni, zakulisni vpogled, kako je anonimni kuhar postal svetovno znana kulturna ikona", vključuje tako arhivske posnetke Bourdaina in njegovih oddaj kot tudi do zdaj nikdar objavljene posnetke, med drugim iz že omenjene usodne alzaške epizode.

Pri tem filmarji kot delno za naracijo uporabijo Bourdainov glas z nekaterimi njegovimi pogledi o življenju, tako da se zdi, kot da je pripovedovalec lastne zgodbe.

"Verjetno boste odkrili tako ali tako, zato naj vam vnaprej ponudim življenjsko resnico – ni srečnega konca," ga denimo slišimo in nas malce zmrazi.

Anthony Bourdain ni skrival, da je imel v svoji mladosti težave z zasvojenostjo z mamili. Foto: IMDb
Anthony Bourdain ni skrival, da je imel v svoji mladosti težave z zasvojenostjo z mamili. Foto: IMDb

Bodi popotnik, ne turist

Za številne Bourdainove oboževalce in zveste gledalce bo že samo ogled napovednika izjemno čustven. Bourdainov samomor je bilo za številne težko požreti in tri leta pozneje še vedno ena pretresljivejših zvezdniških smrti.

Njegove knjige in oddaje, predvsem Parts Unknown in No Reservations, so spremenile naš pogled, kako dojemamo hrano, kako dojemamo potovanja. "Bodi popotnik, ne turist." To mantro s(m)o številni posvojili za svojo.

Spoznavanje gastronomije prek domačinov, v najzakotnejših obedovalnicah Mjanmara ali pa za razmajanimi lesenimi mizicami pariških bistrojev. Prepuščanje toku destinacije, odkrivanje kotičkov, kamor turisti ne zaidejo, ki se jih Lonely Planet in TripAdvisor ne dotakneta.

Bourdain je v svojih oddajah raziskoval lokalno gastronomijo, a šel pri tem globoko v nedrje destinacije. Foto: IMDb
Bourdain je v svojih oddajah raziskoval lokalno gastronomijo, a šel pri tem globoko v nedrje destinacije. Foto: IMDb

Bourdain je imel talent, da se je prepustil, da ga okolje povsem posrka, brez zadržkov, brez kakršne koli zvezdniške vzvišenosti ali zahodnjaškega večvrednostnega ali pokroviteljskega kompleksa. Bourdain je bil tisti, ki nam je pokazal, da je lahko poulična hrana Vietnama prav tako izvrstna kot obed v michelinski restavraciji – ali celo bolj.

V iskanju pečine, s katere je vredno skočiti

Sorodna novica Asador Etxebarri – v najboljši žar restavraciji na svetu

Kraji, ki jih je obiskal, pa naj bodo ostrige v Limskem kanalu ali pa tempelj baskovske kulinarike Etxebarri, ribja kantina Ramiro v Lizboni ali pa poulična stojnica v Singapurju, so postali skoraj romarske točke Bourdainovih vernikov.

Bourdain je bil tisti, ki je te jedi postavil v kulturni in socialni kontekst kraja, ki ga je obiskal, in Bourdain je bil tisti, ki je na teh svojih popotovanjih nenehno iskal nekaj več. Da, smisel življenja. "Kako sem se znašel tu?" in "Kaj za vraga počnem tu?" se je redno hehljal, ko ga je kamera spremljala zdaj sredi severnjaške divjine, zdaj sredi afriške puščave.

Ko se je vrgel v nekaj, se je v to vrgel popolnoma, brez rezerv, če parafraziram naslov njegove oddaje. "Smisel življenja je najti pečino, s katere je vredno skočiti." Zlovešča misel, gledano v retrospektivi.

"Potovanja niso vedno nekaj lepega – zaznamujejo te, ti pustijo brazgotine, te spremenijo v procesu," je razmišljal, pri čemer je nenehno stremel, da bi našel ključ, kako biti boljša oseba, kot v napovedniku pove njegov prijatelj, kuharski mojster David Chang.

Morda še najbolje Bourdainovo večno iskanje tistega "nečesa" povzame Josh Homme, vokalist skupine Queens of The Stone Age: "Nič ni boljšega kot vračanje domov. In nič ni boljšega od zapuščanja doma. Neskončno prekletstvo."