Foto: Nace Zavrl
Foto: Nace Zavrl

Letos na tem kulinaričnem dogodku sodeluje 98 restavracij in gostiln. Njihov seznam in celotno ponudbo si lahko ogledate na spletni strani vivi.si.

Cena polnega menija je 19 evrov, za najbolje ocenjene restavracije pa je potrebno plačilo dodatka za kakovost med dvema in šestimi evri. Sprejemanje rezervacij se začne v ponedeljek.

Teden restavracij promovira vrhunsko slovensko kulinariko, letošnji dogodek pa je tudi v znamenju Evropske gastronomske regije 2021. Letos namreč ta naziv, ki ga podeljuje Mednarodni inštitut za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT), nosi Slovenija.

Slovenija je prva država, ki so jo med Evropske gastronomske regije vključili v celoti. V letu 2021 sta ta naziv nosila tudi finsko mesto Kuopio in portugalska Coimbra.

Organizatorji še poudarjajo, da je bilo tako kot leto 2020 tudi leto 2021 za restavracije zahtevno zaradi pandemije covida-19. Številne so morale tudi odpovedati sodelovanje na tednu restavracij, ker se po dolgem zaprtje niso več odprle ali pa imajo kadrovske težave v kuhinji in strežbi. Številni delavci so si namreč v času zaprtja poiskali nov poklic ali odšli v tujino.