Tomaž Kavčič in Franci Kek obljubljata veliko gurmanskih užitkov - in manj gneče. Foto: Matic Eržen
Tomaž Kavčič in Franci Kek obljubljata veliko gurmanskih užitkov - in manj gneče. Foto: Matic Eržen
Obisk na lanskoletni prireditvi je bil nad pričakovanji. Foto: MMC RTV SLO

Teh je sicer letos manj kot lani, predvsem je manj slovenskih kuharskih mojstrov in tokrat so skoncentrirani na Dolenjskem, prihaja pa zato v goste ponovno močna italijanska ekipa. Za to se velja zahvaliti Kavčiču, čigar pomembno ciljno občinstvo na Zemonu so prav italijanski gostje. Gostilna pri Lojzetu pa se navsezadnje tudi redno uvršča v italijanske kulinarične vodnike.

Tako se bodo v soboto, 18. junija, v Deželi kozolcev v Šentrupertu predstavili Oliver Glowig (restavracija Oliver Glowig, Rim, 2**), Vincenzo Guarino (restavracija Vincenzo Guarino, 1*), Lino Scarallo (Palazzo Petrucci, Neapelj, 1*), Agostino Malapena (Neapelj) in Salvatore Capparelli (Neapelj).

Iz tujine prihajajo v goste še Marina Gaši (Restavracija Marina, Novigrad), Emir Šljivo in Armin Sabanija (Druga Kuča, Sarajevo) ter Dejan Nišević (Ćevap kod Dekija, Dorćol Beograd).

Tri vrste vstopnic
Domače barve bodo zastopali Roberto Gregorčič (Oštarija), Jure Tomič (Ošterija Debeluh), Grega Repovž (Gostilna Repovž) in Damjan Fink (Gostilna na Gradu) in precej več vinarjev. Teh bo letos skupno 50, vključno z vinarji iz Hrvaške, Makedonije, Avstrije, Francije, Španije, Avstralije in Italije.

Poleg kulinarične in vinske ponudbe bodo obiskovalci pod kozolci našli tudi domače obrtne in oblikovalske izdelke, za zabavo pa bo poskrbel glasbeni program z italijansko skupino Badabimbumband na čelu.

V nasprotju z lani, ko sta prevelik naval in premalo porcij vzbudila kar nekaj slabe volje, organizatorji letos obljubljajo rešitev te zagate s tremi kategorijami vstopnic in kupončki. Kupci najcenejših vstopnic (22 evrov) bodo tako lahko okušali vina in uvodno jed, vstopnice po 33 evrov prinašajo poleg pokušine vin in uvodne jedi še tri jedi kulinaričnih šol Italije, Hrvaške in Slovenije pod mentorstvom Tomaža Kavčiča, najdražja vstopnica (66 evrov; število teh je omejeno na 250) pa prinaša 12 jedi zbranih kuharskih mojstrov.

Zaradi spremenljivega vremena in napovedanih občutnejših padavin so bili organizatorji prisiljeni za petek napovedani koncert vokalne zasedbe Perpetuum Jazzile prestaviti za dober teden dni. V zameno za podporo in razumevanje bodo organizatorji za vse obiskovalce koncerta skupine Perpetuum Jazzile, ki bo v Deželi kozolcev 12. junija ob 18. uri, pripravili gurmansko presenečenje.

Vstopnice so po nižji ceni (po 4. juniju se podražijo za pet evrov, na dan prireditve pa za deset) na voljo še do sobote.