Lani je bila gneča pod kozolci tako velika, da so gostinci dihali na škrge. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Lani je bila gneča pod kozolci tako velika, da so gostinci dihali na škrge. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Tomaž Kavčič in Franci Kek obljubljata, da bo letos vse skupaj potekalo z manj pretresi. Foto: Organizator/Alenka Lamovšek
Prvi Izbor je potekal junija lani. Foto: MMC RTV SLO

Idejni oče Rock Otočca Franci Kek in kuharski mojster z Zemona Tomaž Kavčič sta očitno prisluhnila kritikom (tudi na MMC-ju prvemu Izboru nismo namenili blestečih ocen) in za 18. junij napovedujeta popravni izpit. Lokacija ostaja ista - idilična Dežela kozolcev pri Šentrupertu, kjer se bodo pod 16 kozolci zbrali vinarji regije Alpe-Adria in kuharski mojstri iz vse Slovenije, pa tudi z zvezdicami ovenčani gostje iz Italije. Za kulinarični izbor je spet pristojen Kavčič, čigar Gostilno pri Lojzetu tudi italijanski vodniki uvrščajo med najboljše.

Lani je bilo že tri tedne pred festivalom razgrabljenih 2.000 vstopnic, romarjev na Dolenjsko pa niso zmotili niti nalivi, ki so tisti konec tedna povzročili organizatorjem nemalo težav. A nazadnje je bil strah, da bi gostince in vinarje odplaknilo, odveč, težava je bila kvečjemu nasprotna - da so zveneča imena pod kozolce pritegnila toliko obiskovalcev, da so mnogi s festivala odšli sicer napojeni, ne pa tudi okrepčani. Kek zdaj priznava, da so se ušteli, in prevzema odgovornost za napačno izvedbo izdajanja hrane, zaradi katere so obiskovalci več energije vložili v stanje v vrsti in vrivanje kot pa za samo degustacijo specialitet.

Porcije bodo tokrat zagotovljene
"Res, vsi obiskovalci niso bili popolnoma zadovoljni s ponujenim. Prevzemamo odgovornost glede izdajanja hrane, zato smo tu naredili izdatno spremembo," je za MMC povedal Kek, ki pa vztraja, da obiskovalcev ni bilo preveč, samo sistem je zatajil. "Nismo računali, da bo 10 od 25 kuharskih mojstrov - predvsem tuji kuharji - prineslo manj od priporočenega. Letos bo število porcij točno dogovorjenih. S kartončkom bomo tudi preprečili nenadzorovano jemanje hrane, saj je del obiskovalcev, resda manjši, prišel na vrhunski degustacijski dogodek z mislijo "pojejmo, kolikor zmoremo". Obenem je na prireditveni prostor prišlo več kot 200 obiskovalcev brez vstopnice. Tudi za to imamo letos ustrezen ukrep."

Naše pomisleke, ali ne bi morda kazalo raje podražiti vstopnice in omejiti njihovo število, Kek zavrača in pravi, da so namesto tega raje vstopnice razdelili v tri kategorije. "Vsak obiskovalec bo prejel poseben kartonček z navedeno vrsto hrane, ki mu pripada glede na vrsto vstopnice. Kuharski mojstri bodo zagotovili točno določeno število porcij, vsak obisk pri določenem kuharskem mojstru bo na kartončku zapisan. Tako bodo gostje zagotovo prejeli vse jedi svojega menija," pove.

Trije meniji, tri cene
Tako vam "meni vino" po 22 evrov (32 na dan festivala) omogoča degustacijo vseh vin in uvodno jed, "meni Alpe-Adria" po 33 evrov (43 na dan festivala) degustacijo vin, uvodno jed ter tri jedi kulinaričnih šol Italije, Hrvaške in Slovenije pod mentorstvom Tomaža Kavčiča, najdražji "meni chefs" pa je tisti, ki vam odpira vrata v svet zvezdic. Za 66 evrov tako ob vinski degustaciji in uvodni jedi dobite še 12 jedi zbranih kuharskih mojstrov. In število teh vstopnic JE omejeno - na voljo jih bo le 250.

"Vsak obiskovalec bo prejel vstopnici ustrezno število kuponov s posamično označenimi jedmi in ni bojazni, da ga na stojnici ne bi počakalo tisto, kar mu pripada," je prepričan Kavčič.

Imena sodelujočih kuharskih mojstrov in vinarjev bodo objavljena mesec dni pred festivalom, 18. maja, sicer pa bodo dogodek popestrili tudi tematski kozolci, v katerih bodo stregli kavo, slaščice, plačljive jedi in prodajali izdelke slovenskih oblikovalcev, ter spremljevalni glasbeni program, v sklopu katerega se zaradi dobrega odziva vrača italijanska skupina Badabimbumband.

Festivalsko prizorišče se bo odprlo ob 12. uri, zaprlo pa ob 1.30, pri čemer bodo vinske degustacije trajale sedem ur, od 14.30 do 21.30, kulinarične pa od 16.30 do 21.30.