Foto:
Foto:

Sestavine za kremo: 3 beljaki, 1/2 žličke vinskega kamna, 150 g sladkorja, 100 ml vode, semena stroka vanilje ali vaniljev ekstrakt, 1 limona (sok in lupinica).

Sestavine za preliv: 100 g temne čokolade, 1 žlica vode, jagode.

Za piškote čez cedilo pretlačimo maskarpone, dodamo olje, sladkor, sok in limonovo lupinico ter jajce. Premešamo v kremasto zmes. Premešamo moko in preostale suhe sestavine. V kremasto zmes vmešavamo moko in zamesimo testo. Testo razvaljamo (lahko med dvema kosoma papirja za peko) približno 3 mm debelo in izrežemo kroge. Pečemo na papirju za peko na 180 °C približno 15 minut.
Za kremo najprej iz vode in belega sladkorja skuhamo gost sirup, ki naj vre vsaj 7 minut (ves sladkor se mora raztopiti in zgostiti, temperatura je 120 °C). Vmes ne mešamo.
V skledo za stepanje damo beljake in vinski kamen. Vse stepemo z električnim mešalnikom le do penastega. Dodamo semena vanilje, sok in lupinico limone. Nato začnemo zelo počasi med stalnim hitrim mešanjem dodajati vroč sladkorni sirup in stepamo tako dolgo, da dobimo svetlečo gosto kremo, ki dela trdne rožičke, ko dvignemo metlico (približno 10 minut).
Na piškote s čokoladnim prelivom "prilepimo" jagode. Lahko jih predtem namočimo v čokolado.
Ko se krema ohladi (vsaj 10 minut), jo nadevamo v dresirno vrečko in poljubno nabrizgamo na posamezen piškot okoli jagode (lahko uporabimo navadno vrečko, ki smo ji odrezali vrh).
Čokolado z maslom in vodo stopimo nad paro, jo skoraj ohladimo ter prelijemo čez sneg.