Gojenje trte je zahtevno. Foto: Reuters
Gojenje trte je zahtevno. Foto: Reuters

Domačini Atacame že dolgo gojijo pridelke, kako pa na približno 3600 metrov nadmorske višine gojenje trte, so ugotovili z različnimi poskusi, izmed katerih jih je veliko seveda tudi spodletelo. Med vrhovi gora, kjer rastlinja skorajda ni, uspeva grozdje, ki mu ekstremna temperaturna nihanja čilske puščave Atacama ne pridejo do živega. Zaradi žgočega sonca čez dan in hladnih noči je namreč razvil debelejšo kožo, to pa daje vinu, ki nastane iz njega, močno rdečo barvo in okus.

Ayllu je močne barve. Foto: Reuters
Ayllu je močne barve. Foto: Reuters

Vino, poimenovano ayllu, izdeluje sicer Cooperativa de Viñateros de Altura Lickanantay, skupnost, katere del je poleg kmetov tudi 18 vinarjev. Skupina ima vinograde blizu turistične destinacije San Pedro de Atacama, na leto pa pridela približno 12.500 steklenic kompleksne žlahtne kapljice, ki ima veliko arom in je osvojila tudi mednarodne nagrade.

Gojenje trte v kraju, kjer sonce sije kar 360 dni na leto, nekaterim še vedno predstavlja težave, po mnenju nekaterih bi položaj lahko rešil le obisk strokovnjaka. Vseeno naj bi izzivi, predvsem vremenski, postali dobrine, ki dajejo vinu edinstven značaj.