Kot je pojasnil 48-letni Sat Bains, lastnik enako imenovane priznane, 20 let stare restavracije v Nottinghamu, je dejal, da je vložil veliko dela, da je ustvaril meni, in da ne misli zdaj delati nobenih kompromisov pri njem.

"Nismo specialisti za vegansko hrano in nikdar si nisem prizadeval za to, da bi imel vegansko restavracijo. Stranke, ki prihajajo k nam, vedo, kaj pričakovati," je povedal Bains za lokalni časnik Nottinghamshire Live.

"Smo nišni – lahko smo nišni z našim menijem v smislu sestavin, tako da so določene alergije in prehranske omejitve, ki jim ne bomo ustregli. Tudi jaz ne morem v vegansko restavracijo in naročiti zrezka."

Bains je še dejal, da bi imel velike težave upravičiti ceno 120 funtov, kolikor sicer računa, za veganski meni. "Veganska hrana je največja prevara. Sestavine so tako poceni. Jaz pa hočem dati ljudem največ za to, kar so plačali," razmišlja.

Vse več veganskih izdelkov

V Veliki Britaniji sicer vse bolj raste navdušenje nad vegansko prehrano – skoraj četrtina vseh novih britanskih prehranskih izdelkov lani je bila označena kot veganskih. In skoraj dve tretjini Britancev posegata po mesnih nadomestkih, navaja Guardian.

In čeprav restavracija Sat Bains lahko do neke mere prilagodi meni tistim z alergijami, pa je Bains razložil, da je to pogosto izjemno težko. "Zadnjič smo imeli gosta z več alergijami. In na koncu nismo več kuhali naše hrane, ampak smo izdajali jedi, ki bi ustrezale temu človeku, s tem pa smo tako rekoč zatajili naš lastni slog," je potožil.

"Ne moreš na koncert heavy metala, pa pričakovati tam klasično glasbo. To so moja restavracija, moj posel in moj poslovni model, pri katerem lahko počnem, kar hočem. In nočem kuhati vegansko, halal ali košer."

V Veliki Britaniji so vse bolj priljubljeni veganski nadomestki za meso. Foto: AP
V Veliki Britaniji so vse bolj priljubljeni veganski nadomestki za meso. Foto: AP

Nima nič proti veganom

Bains je bil zaradi svojih izjav deležen kar nekaj kritik in v medijih in na družbenih omrežjih označen za "protiveganskega", kar zavrača.

"To je čustvena tema, to razumem. Bilo je nekaj manjšega pogroma zaradi teh izjav. Poslali so mi nekaj slik mrtvih krav in kar nekaj komentarjev je bilo na spletu," je povedal kuharski mojster za iNews.

"Odločil sem se, da ne bom odgovarjal, ker se mi ni treba braniti – ljudje samo preberejo senzacionalistični naslov in se odzovejo. Ljudje so se pritožili tudi zaradi stare fotografije mene z zajcem. Tisto je bil Junior, ljubljenček, ki sem ga imel devet let. Imel sem štiri zajce, oboževal sem jih. Živeli so v trinadstropni graščini. Ko so poginili, sem jih dal upepeliti."

Kot poudarja Bains, nima ničesar proti veganski prehrani ali proti ljudem, ki se odločijo za tovrstno prehrano.

Pritiski organizacij za zaščito živali na gostince so veliki. Foto: AP
Pritiski organizacij za zaščito živali na gostince so veliki. Foto: AP

A dejstvo je tudi, da veganska hrana ne bi ravno sodila v restavracijo, kjer se na žaru pečejo račja srca, mize pa so prekrite z jelenjo kožo.

"Zame bi bilo protislovno streči vegansko hrano. To ni moja specialiteta. Sem strokovnjak na svojem področju in ustvarjam občutke in teksture v ustih z uporabo izbranih sestavin. Nočem se slepo priključiti neki modni muhi. Hočem ustvarjati razkošne okuse. To, v čemer sem res dober, je, da uporabim najboljše surovine rejcev, ki res skrbijo za svoje živali."

"Hočem dati ljudem deset hodov in hočem, da si, ko vstanejo od mize, rečejo: je***ti, to je bilo pa res vredno cene. Zame bi bilo kuhanje veganske hrane, kot da bi kuhal z eno roko, zvezano za hrbtom. Kot da bi umetnik slikal brez zelene barve ali da bi šel na koncert, kjer pevec ne poje visokih tonov."