Janez Bratovž na nedavnem Festivalu kulinarike v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Janez Bratovž na nedavnem Festivalu kulinarike v Ljubljani. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Janez Bratovž pred vrati svojega hrama. Foto: Facebook JB

Lestvico 101 najboljše restavracije v Evropi je pripravila kulinarična spletna stran The Daily Meal.
Spletna stran je lestvico pripravljala sedem mesecev, in sicer na podlagi ocen novinarjev, ki poročajo o hrani, blogarjev in degustatorjev. Restavracije so ocenjevali na podlagi ponudbe in okusa hrane, postrežbe in notranje opreme.

Osteria Francescana je npr. restavracija le z 12 mizami, kljub temu pa je njihova kulinarična ponudba znana gurmanom po vsem svetu.

JB, ki ji že leta načeluje chef Janez Bratovž, se je leta 2010 kot edina slovenska restavracija uvrstila na San Pellegrinovo lestvico 100 najboljših restavracij na svetu, že kar nekaj časa pa se ugiba, da bi si lahko priborila prvo michelinko na slovenskih tleh. Elegantna restavracija, postavljena v razkošno avlo secesijske stavbe na Miklošičevi ulici, je družinski posel, kjer poleg Bratovža delajo še njegova žena Ema, hči Nina in sin Tomaž.

Dodelane kreacije
JB se je uveljavil s svojimi dodelanimi, francosko-sredozemsko-japonsko navdihnjenimi slovenskimi jedmi, ki po Bratovževih besedah predstavljajo štiri zemeljske elemente (zemlja, voda, zrak, ogenj) in štiri okuse (sladko, slano, kislo, grenko).
Med kreacijami, ki jih najdemo na jedilniku, so take delikatese kot v slanino oviti polži v omaki iz kopriv, sašimi jadranske tune v vasabiju z ingverjem in algami, v kadaif povaljani škampi z omako mlade čebule in kandiranimi sušenimi paradižniki, z bučo, gvarano in parmezanom polnjeni ravioli z zelenino omako ter gozdni golob s sladko rdečo čebulo in omako iz pasulja. Bogata je tudi vinska karta, cene pa so med višjimi v Sloveniji.

Pred ljubljansko restavracijo so se uvrstile še restavracije Arzak iz San Sebastiana v Španiji, Noma iz Köbenhavna, Alain Ducasse iz Londona, Aqua iz Wolfsburga v Nemčiji, Varvary iz Moskve, Hof Van Cleve iz Kruishoutema (Belgija) in restavracija L'Arpege iz Pariza.

So pa pri Daily Meal sestavili tudi ločene sezname po regijah in med deseterico "vzhodnega Sredozemlja" se je iz Slovenije poleg JB-ja uvrstila še Hiša Franko iz Kobarida, ki jo suvereno vodita zakonca Ana Roš in Valter Kramar.