V Albi dražbe tartufov prirejajo že 91 let. Foto: EPA
V Albi dražbe tartufov prirejajo že 91 let. Foto: EPA
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Letošnja sezona tartufov je med slabšimi, pove Vinko Šavle, predsednik Društva tartufarjev slovenske Istre, v katerega je včlanjenih 15 nabiralcev ali lovcev na tartufe. "Nekaj podobnega je bilo leta 2017. Letos je zelo malo, skoraj nič tartufov. Belega tartufa je zelo malo in zaradi ponudbe in povpraševanja je cena astronomsko visoka."

Cene določajo na sejmu tartufov v Albi v Italiji. Beli tartufi tako dosegajo 4000 evrov in več na kilogram, pravi Sara Kocjančič, ki se profesionalno ukvarja z lovom na tartufe. "Tartufi potrebujejo vlago za rast, rastejo pa približno nekaj mesecev, kar pomeni, da bi za sezono belega tartufa, ki se začne septembra, moralo deževati poleti. Letos ni deževalo in zaradi tega je sezona žal taka, kot je. Povpraševanje je, po drugi strani pa stranke ne bi rade plačale toliko, kot so tartufi trenutno vredni, tako da ni preprosto niti prodati," je povedala.

Že v zadnjih dveh letih se zaradi razmer v gostinstvu spopadajo s težavami s prodajo, pravi Šavle: "Zelo velike težave imamo, ker so bile zaradi situacije, ki je po vsem svetu, restavracije tudi zaprte in gostinstvo se je znašlo v krizi, to so pa naši porabniki – govorimo od Kitajske, Japonske do Amerike."

Beli tartuf je cenjen tako zaradi okusa kot vonja. Letno jih pri nas, odvisno od sezone, naberejo od 50 do 100 kilogramov, črnih tartufov pa za nekaj sto kilogramov več.