Dolge vrste pred stojnico Hill Street Tai Hwa Pork Noodle. Foto: EPA
Dolge vrste pred stojnico Hill Street Tai Hwa Pork Noodle. Foto: EPA
Rezanci in cmočki za poldrugi evro. Foto: EPA
Obe stojnici sta po osvojeni zvezdici postali tudi priljubljen motiv za instagramske dobrojedce. Foto: Instagram vvveeemob
Kuharski mojster Chan Hon Meng iz HK Soya Sauce Chicken Rice and Noodle. Foto: Reuters

Zvezdic sta se razveselila kuharja s stojnic (t. i. hawkerjev) Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle in Hill Street Tai Hwa Pork Noodle, čislano Michelinovo odličje pa ne pomeni samo velikega priznanja singapurski kulinariki, ampak tudi pomemben pomik k bolj ljudskemu Michelinu.

Stojnici sta tako postali najcenejši Michelinovi obedovalnici, lastnika pa trdita, da kljub kilometrskim vrstam v zadnjih dneh cen ne bosta zvišala. T. i. hawkerje so sicer proslavili predvsem različni kulinarični blogerji in TV-zvezdniki, kot je Anthony Bourdain, njim pa je zdaj vendarle sledil še Michelin.

Poglejmo najprej h kuharskemu mojstru Chan Hon Mengu iz HK Soya Saucea. Njegova specialiteta je slasten, lepljiv, začinjen riž oz. rezanci s piščancem, za jed pa boste odšteli le 1,4 evra, manj kot za McDonaldsov Big Mac. Najdražja jed na meniju je cela pečena piška v sojini omaki, za katero boste odšteli 9,4 evra. Na dan proda približno 180 piščancev, 30 več kot pred zvezdico.

V kuhinji po 17 ur na dan
Boste pa za michelinske jedi morali čakati v vrsti, se razume. Ta je dolga že zarana, ob 9.00, ko odpre stojnico na pokriti kulinarični tržnici singapurske kitajske četrti, za kosilo pa lahko čakate tudi dve uri. Po navedbah Chana so se vrste po Michelinovi razglasitvi potrojile.

Skromni 51-letni Chan, kuhar samouk, ki je odrasel na farmi v Maleziji, nagrajeno stojnico pa odprl leta 2009, je v kuhinji že 35 let, po 17 ur na dan, vse odkar je pri 15 letih pustil šolo. Ko so ga julija poklicali iz Michelina, ni mogel verjeti svojim ušesom, da so ga povabili na gala večerjo.

"Se šalite? Še nikdar nisem slišal, da bi Michelinovi ocenjevalci obiskovali poulične stojnice. Je stojnica sploh lahko med kandidati?" jih je vprašal, oni pa so mu odgovorili, da ocenjujejo hrano, ne lokala. Zvezdico jemlje za veliko čast in pravi, da pred 30 leti nihče ni niti sanjal, da bi Michelin prišel v Singapur, kaj šele da bi nagradil poulično hrano.

Ura čakanja za rezance z mleto svinjino
"Zelo presenečen" nad zvezdico je bil tudi Tang Chay Seng, 70-letni kuhar, ki ustvarja na stojnici Hill Street Tai Hwa Pork Noodle. "Srečen sem, da so me uvrstili v isti rang z vsemi tistimi dragimi in francoskimi restavracijami ... Ampak nismo enaki, sploh ne, ne da se nas primerjati," je povedal Seng na slovesnosti konec julija, na kateri je Michelinove zvezdice skupno dobilo 22 singapurskih restavracij in obedovalnic.

Tangova stojnica, odprta na singapurskem Hill Streetu leta 1932, od leta 2005 pa obratuje na Crawford Lane, je bila vedno zelo priljubljena in že zdaj so ljudje čakali v vrsti od pol ure do eno uro za skodelico rezancev z mleto svinjino (bak chor mee, op. a.). Tang pravi, da mu je zvezdica prinesla še več ljubiteljev rezancev, predvsem se je povečala mlajša klientela.

Edina singapurska restavracija s tremi Michelinovimi zvezdicami je sicer francoska, za njo pa stoji slavni francoski kuharski mojster Joël Robuchon. Morda še zanimivost: največja želja zgoraj omenjenega Chana je, da bi enkrat v življenju jedel pri Robuchonu, ki je v svoji karieri zbral že kar 33 Michelinovih zvezdic - največ od vseh chefov.

Zgodbo kuharskega mojstra Chan Hon Menga, ki stoji za HK Soya Sauce, si lahko ogledate v spodnjem videu.

Fotografije v galeriji: EPA, Reuters