Foto: TV SLO, zajem zaslona
Foto: TV SLO, zajem zaslona

Že vsa leta pri projektu sodeluje tudi družina Devetak, ki na Vrhu Svetega Mihaela gostinsko tradicijo ohranja že več kot 150 let.

Domačija Devetakovih je bila kot gostilna prvič omenjena daljnega leta 1870, še v času Habsburškega imperija. Po poroki z Marijo je čevljar Ivan svojim strankam med čakanjem na popravilo ponudil kozarec rujnega, domačo salamo ali pa toplo jed na žlico, kot je šelinka. Družinska zgodba, ki so jo pred kratkim stkali tudi v roman, je iz roda v rod gradila ponudbo domačih jedi in trdne povezanosti z rodnim krajem. "Moj ata mi je vedno dejal: ošterija je dom, dom je družina, družina je tradicija, in to nas pošlje naprej," je povedal Avguštin Devetak iz gostišča Devetak na Vrhu Sv. Mihaela.

Uštili, kot mu pravijo, je izredno ponosen na štiri hčere, ki nadaljujejo družinsko tradicijo, ter ženo, ki v kuhinji nekdanje okuse ohranja v sodobni preobleki. Ljubezen je Gabriello na Kras pripeljala iz notranjosti Italije. Ni bilo lahko, prizna Avguštin, a ima združitev kultur, ki ju je v prejšnjem stoletju zaznamovalo nasilje, še toliko večji pomen. Leta 2016 ob praznovanju stoletnice prve svetovne vojne so slavnostno kosilo pripravili tedanjima predsednikoma držav.

Poseben jedilnik, ki vključuje sestavine z zaščitenim geografskim poreklom, bo do 12. novembra ponujalo enajst restavracij na goriškem in tržaškem Krasu. V projekt so vključene tudi dve kavarni, pražarna kave, tri trgovine in pekarne. Sodelovanje je dobrodošlo tako zaradi promocije kot izziva za obogatitev ponudbe z novimi izdelki. "Tako smo na primer začeli delati kruh z orehi, z bučo, krompirjem, koruzo in zadnja leta pa predvsem povpraševanje po kruhu, ki je narejene iz domače moke," je povedala Nataša Štoka iz Pekarne Bukavec na Proseku.

"Moč Okusov Krasa in vseh ponudnikov je prav ta, da so vedno na tekočem, da spremljajo najnovejše trende in hkrati vedno pazijo na tradicijo," je povedala predstavnica Slovenskega deželnega gospodarskega združenja Jessica Štoka.

Letošnja rdeča nit je razcvet sestavin, s katero so ponudnike spodbudili k trajnostni kulinariki, oziroma uporabi sestavin, ki jih običajno zavržemo, kot so stebla, listi, olupki ali drobovina. Ob koncih tedna kulinaričnim užitkom dodajajo še vodene izlete v naravo, ki na tem koncu Krasa ponujajo tudi čudovite razglede na morje.

Okusi Krasa že 22 let povezujejo gostince, peke in trgovce