Nomad Foods proizvaja ribje palčke Birds Eye. Foto: Reuters
Nomad Foods proizvaja ribje palčke Birds Eye. Foto: Reuters

Nomad Foods, največje evropsko podjetje za zamrznjeno hrano, se je povezal z ameriškim podjetjem BlueNalu z namenom, da namesto nabiranja in lovljenja iz morij razvijejo nov način proizvodnje morske hrane v laboratoriju.

BlueNalu iz San Diega je namreč razvil proces, pri katerem žive ribje celice, ki so izolirane od mišice, maščobe in vezivnega tkiva ribe, oskrbujejo s hranili in nego, ki jo potrebujejo za razmnoževanje. Kasneje so celice oblikovane v porcije morske hrane, pri tem pa naj bi uporabljali postopke, ki jih pogosto uporabljajo tudi v prehrambni industriji.

Genetskega preoblikovanja ni, BlueNalu pa neposredno iz celic razvija raznovrstne morske izdelke, po navadi pa se osredotoča na vrste rib, ki so običajno uvožene, ki jih je težko vzrejati v ribogojnicah, jih preveč lovijo, niso trajnostne ali pa vsebujejo visoko raven onesnaževalcev okolja.

Vloga tehnologije pri zagotavljanju potreb prebivalstva se povečuje

"Pomembnost trajnosti še nikoli ni bila očitnejša," je dejal Stéfan Descheemaeker, direktor Nomad Foods, in poudaril, da se vloga tehnologije pri zagotavljanju potreb prebivalstva povečuje. Evropa naj bi bila namreč največji uvoznik morske hrane na svetu – prebivalci uživajo kar trikrat več tovrstne hrane, kot je dejansko pridelajo.

Nomad Foods, največji kupec trajnostnih rib, ujetih v naravi, naj bi s sodelovanjem tako nameraval komercializirati iz celic vzgojeno morsko hrano. S tem želi pomagati pri izpolnjevanju povpraševanja, hkrati pa podpirati prizadevanja za dolgoročno trajnost zalog rib na svetu.

V okviru sodelovanja med obema podjetjema nameravajo izvesti tržne raziskave in raziskati navade potrošnikov, oceniti, kaj potrebujejo, da dobijo odobritev regulatorjev, in raziskati nove priložnosti za posel na evropskem trgu. Dogovor te vrste naj bi bil prvi v Evropi. Podobna sodelovanja je BlueNalu namreč že sklenil v Južni Koreji, na Japonskem in Tajskem.