Odprta Kuhna vsako leto na Pogačarjev trg privabi ljubitelje ulične hrane. Foto: Odprta kuhna
Odprta Kuhna vsako leto na Pogačarjev trg privabi ljubitelje ulične hrane. Foto: Odprta kuhna

Odprta kuhna, ki vsak petek v Ljubljani, občasno pa tudi v drugih slovenskih mestih, ponuja najboljše kulinarične specialitete mimoidočim, se 18. marca vrača s polno paro. Letos se bo obiskovalcem predstavilo več kot 15 novih ponudnikov, organizatorji pa v jubilejni 10. sezoni pripravljajo tudi dodaten program z nastopi uličnih umetnikov in didžejev ter različne nagradne igre.

Kot so na tiskovni konferenci ob predstavitvi nove sezone povedali organizatorji in njihovi redni sodelavci, pa je Odprta kuhna že pred časom prerasla svoje skromnejše začetke in postala eden izmed osrednjih kulinaričnih dogodkov v toplejših tednih prestolnice.

Zbrane na novinarski konferenci je nagovoril tudi župan Zoran Janković, ki je poudaril pomen podobnih dogodkov za turistično podobo Ljubljane. Foto: Odprta kuhna
Zbrane na novinarski konferenci je nagovoril tudi župan Zoran Janković, ki je poudaril pomen podobnih dogodkov za turistično podobo Ljubljane. Foto: Odprta kuhna

Direktorica Turizma Ljubljana Petra Stušek je poudarila izjemen pomen Odprte kuhne za turistično ponudbo Ljubljane in dejstvo, da je spletni turistični portal Trip Advisor Odprto kuhno pred časom koronavirusa uvrstil na sedmo mesto med znamenitosti Ljubljane. "Odprta kuhna je postala dodatna turistična znamenitost Ljubljane. Tako se uvršča v elitno družbo Ljubljanskega gradu, starega mestnega jedra, Plečnikove tržnice in drugih ključnih turističnih točk."

"Suvereno se je postavila na svetovni kulinarični zemljevid in z njo je Ljubljana postala še toliko privlačnejša za obiskovalce, ki jim je kulinarika vodilo obiska destinacije. Mamljiva gastronomija je široko prepoznaven element turistične ponudbe Ljubljane in Odprta kuhna je vsekakor njen pomemben del. Ne nazadnje predstavlja Odprta kuhna tudi svet na dlani, ni zgolj doživetje, temveč obiskovalce izobražuje o drugih kulturah, Slovenci spoznavamo tujo gastronomijo, tujci pa našo slovensko."

Soustanoviteljica Odprte kuhne Alma Kochavy se najbolj veseli sodelovanja in skupnega projekta z Zvezo prijateljev mladine Slovenije, s katero bodo skupaj zgradili kuhinjo "za potrebe ljudi, ki nimajo takih privilegijev, kot jih imamo mi".

Lior in Alma Kochavy sta idejna vodja in ustanovitelja Odprte kuhne ter gonilo za njeno organizacijo. Foto: Odprta kuhna
Lior in Alma Kochavy sta idejna vodja in ustanovitelja Odprte kuhne ter gonilo za njeno organizacijo. Foto: Odprta kuhna

Od klica do uspeha

Začetkov Odprte kuhne se je spomnil tudi soustanovitelj Lior Kochavy. "Šel sem do župana po dovoljenje za kulinarično tržnico. Nisem si mislil, da bom naletel na tako odprta vrata in da bomo vse birokratske ovire tako enostavno premagali. Čeprav smo bili naivni, smo od vsega začetka verjeli v ta projekt," je poudaril. Župan Zoran Janković je zbrane pozdravil tudi na konferenci in jim zaželel še nadaljnje uspešno delovanje. "Tam smo si vsi enaki," je poudaril in povedal, da je Ljubljana vedno odprta za nove zanimive projekte, kot je Odprta Kuhna.

Novinar in strokovnjak za kulinariko Boštjan Napotnik - Napo ob tem dodaja, da je Odprta kuhna v Slovenijo pripeljala ljubezen do ulične hrane, ki je vsaj v takšni obliki v večini Slovenije nismo dobro poznali. "Pri nas je gostilna za nedeljsko kosilo, za svečan obrok ali pa vsaj za nekaj posebnega. Te ovire je Odprta kuhna odpravila. Tu so dobrodošli vsi gostinci, ki se držijo pravil Odprte kuhne, vsak obiskovalec pa lahko počne, kar želi. Si na enem prostoru, a hkrati na 50."

Organizatorji so v izjavi za javnost še dodali, da je v dozdajšnjih devetih izvedbah Odprta kuhna potekala 276-krat, od tega 210-krat v Ljubljani, 66-krat pa v gostujočih sedmih mestih po Sloveniji. V tem času je 300 ponudnikov iz celotne Slovenije skupaj ponudilo več kot 1200 jedi in razdelilo štiri milijone porcij.

Odprta Kuhna že dolgo ni priljubljena le med Ljubljančani, ampak privabi številne tuje goste. Foto: Odprta kuhna
Odprta Kuhna že dolgo ni priljubljena le med Ljubljančani, ampak privabi številne tuje goste. Foto: Odprta kuhna

Seveda takšen dogodek zahteva tudi določeno dodatno organizacijo, ki gostincem vzame več časa, kot si obiskovalci morda predstavljajo, je za MMC povedal Rene Šuc vodja Gostilne pri Mari. "Priprave se začnejo že v četrtek popoldne, znaten del naše gostilne dela na teh pripravah in potem seveda ves dan v petek, prevoz sestavin in pripomočkov. Potem je tu še veliko drugih naporov, ko moraš vsaki stranki predstaviti svoj meni, čeprav je povsod napisan, ampak na koncu se vse skupaj izplača."

Da je morala zaradi prevelikega bremena za njeno restavracijo večkrat udariti po mizi, je priznala tudi najbolj poznana slovenska chefinja Ana Roš, ki pa prav tako poudarja izreden pomen Odprte kuhne za slovensko kulinariko.

10 let kulinaričnega festivala Odprta kuhna: Če le morem, sem vsak petek tukaj.

"Odprta kuhna je projekt, ki združuje, zato je edinstven za Slovenijo in prostor, kot je naš, to potrebuje in potrebuje tega še več. Slovenci namreč neradi stopimo skupaj oziroma se povezujemo, saj imamo takšen značaj, da mora biti vsak prvi in edini. Na Odprti kuhni pa si ob petkih na tržnici v Ljubljani isti prostor delijo fine-dining chefi, veganski chefi, burger chefi … vsi zato, da tudi širši javnosti, ne le obiskovalcem svojih restavracij, pokažejo, kaj počnejo. V tem je ta projekt res poseben, sploh v Sloveniji, kjer kulinaričnih tržnic v bistvu ne poznamo, še manj pa ulično hrano. Menim, da je to edina prava ulična hrana pri nas in kadar si v petek v Ljubljani, ga ni, ki ne bi rekel, pojdimo nekaj pojest ali popit na Odprto kuhno."

Odprta kuhna se zadnja leta seli tudi v druge kraje po Sloveniji. Foto: Odprta kuhna
Odprta kuhna se zadnja leta seli tudi v druge kraje po Sloveniji. Foto: Odprta kuhna