Bi si (lahko) privoščili sladoled za skoraj 6000 evrov? Foto: Guinnessova knjiga rekordov
Bi si (lahko) privoščili sladoled za skoraj 6000 evrov? Foto: Guinnessova knjiga rekordov

Za porcijo najdražjega sladoleda na svetu, ki ga izdeluje japonsko podjetje Cellato, je treba po najnovejših podatkih Guinnessove knjige rekordov odšteti astronomskih 5860 evrov oz. 873.400 jenov.

Cena za en kozarček omenjene poslastice je tako visoka predvsem zaradi dragih sestavin: v sladoledu se namreč mešajo okusi kremnega in staranega sira (predvsem originalnega parmezana, parmigiano reggiano) in belih tartufov, ki že sicer veljajo za ene najdražjih na svetu.

Zadnje sezone belih tartufov so bile menda zelo slabe, tako da se je cena za tiste gomoljike, ki rastejo v okolici italijanskega mesta Alba, kot navaja Guinnessova knjiga rekordov, dvignila na skoraj dva milijona jenov oz. 13.400 evrov za kilogram in k višku pognala tudi cene vseh živil, ki jih izdelujejo s tem dodatkom.

Sladoled je japonski proizvajalec "začinil" še z japonskim pridihom, drožmi sakeja, in okrasil z užitnimi zlatimi lističi, tako da ima pokuševalec občutek, da se masti s čistim zlatom.

Kot še navaja Guinnessova knjiga rekordov, njihovim predstavnikom sicer ni bilo dano sladoleda dejansko pokusiti, tako da se zanašajo na trditve poznavalcev, ki pravijo, da je omenjena zmrzlina izrazito polnega, kremastega okusa s kar močnim vonjem po tartufih in parmezanu.

Sladolede omenjene tokijske družbe lahko japonske stranke naročijo tudi na spletu, kupec pa ob porciji sladoleda dobi še miniaturno stekleničko olja iz belega tartufa, ki ga pred zaužitjem prelije po sladoledu, in ročno izdelano kovinsko žličko za sladoled, ki jih izdelujejo obrtniki v Kjotu, navaja družba na svoji spletni strani.

Podjetje ne namerava počivati na lovorikah svoje zadnje stvaritve – načrtuje namreč nove sladoledne okuse s prestižnimi dodatki, na primer takšnega s šampanjcem in kaviarjem, še poroča knjiga rekordov.