Sir odlikuje izjemno poln okus. Foto: Reuters
Sir odlikuje izjemno poln okus. Foto: Reuters
Kmetija z osli sredi rezervata Zasavica. Foto: Reuters
Osličje mleko naj bi bilo najbolj podobno človeškemu. Foto: Reuters
Proizvodnja. Foto: Reuters

Za en kilogram belega, drobljivega sira, imenovanega "pule" (po osličjem mladiču), potrebujejo kar 25 litrov mleka, zanj pa boste odšteli vrtoglavih tisoč evrov. Pule naj bi spominjal na španski sir manchego, a ima bogatejši in polnejši okus. Pa je zato vredno odšteti 985 evrov več kot za manchego?

Na približno 80 kilometrov severno od Beograda oddaljenem rezervatu Zasavica lahko kupite tudi ustekleničeno osličje mleko, ki naj bi bilo lepotna skrivnost Kleopatre. Slavna egipčanska kraljica naj bi se namreč vsak dan kopala v tem baje zelo zdravem mleku.

Med preostalimi najdražjimi siri najdemo švedski losov sir, ki stane okoli 800 evrov na kilogram, in caciocavallo podolico, sir, pridelan iz mleka redke italijanske pasme krave, ki daje mleko le maja in junija.

Osel je v rezervatu Zasavica dobil tudi njemu posvečen dan. Praznujejo ga zadnji vikend aprila. Pred štirimi leti so na ta dan razpisali poseben natečaj za "samo enega gospoda", ki bo po 2.000 letih svojo drago lahko okopal v kadi, napolnjeni z osličjim mlekom. To si je nazadnje privoščila Kleopatra. Polna kad osličjega mleka je stala 5.000 evrov, plačal pa jo je neki moški za svojo ljubico, pove Simić.

"Trenutno imamo 120 oslov, ki lahko dnevno dajo od dva do največ 11 litrov mleka, odvisno od tega, koliko jih je v laktaciji," je nedavno za hrvaški Večernji list razlagal Slobodan Simić, direktor naravnega rezervata Zasavica. Oslica v eni laktaciji namreč lahko da le do 35 litrov mleka, pa še to le v času, ko še doji svoje mladiče. V živalskem svetu oslice najdlje nosijo svoje mladiče, kar leto in 15 dni. V tem času nimajo mleka.

Želijo v Harrods
Simić se je dobičkonosnega posla lotil pred dvema letoma in se ob tem pozanimal, kateri sir je trenutno najdražji na svetu. "Takoj se mi je utrnilo! Proizvedli bomo nekaj, česar nimajo nikjer na svetu in kar je drago. To imajo ljudje radi," razlaga. Cena okroglih tisoč evrov mu je ugajala, do nje pa je prišel s preprostim izračunom: liter oslčijega mleka, ki stane v Srbiji 40 evrov, je pomnožil s 25, kolikor litrov je potrebnih za en kilogram.

"Objektivno gledano bi bil sir lahko še precej dražji, ker na primer na Hrvaškem liter osličjega mleka stane 70, drugod po Evropi pa celo 100 evrov. Specifično je v tem, da je skoraj enako kot človeško mleko. Ima samo en odstotek mlečne masti, zato v procesu proizvodnje dodamo malo kozjega mleka. Zaradi svojih kvalitet lahko dajemo osličje mleko tudi dojenčkom, in to brez kakršne koli predpriprave," trdi podjetni Srb.

Zdaj išče eno samo trgovino na svetu, ki bi prodajala njihov luksuzni proizvod, saj so količine osličjega sira zelo omejene. "Želeli bi, denimo, da uspemo v Harrodsu v Londonu ali v kakšnem ekskluzivnem butiku v Rusiji, ker so tam ljudje, ki si kaj takega lahko privoščijo," še pove Simić.