Foto: Youtube
Foto: Youtube

Ocvrta voda je še bolj zapletena, kot se sliši – narejena je iz kemične spojine, soli, imenovane kalcijev alginat, ki zveže vodo v nekakšno tekočo membrano, preden jo ocvremo.

Fenomen ocvrte vode sicer ni nov – prvič se je na spletu pojavila leta 2016, njene korenine pa izsledimo pri zvezdi YouTuba, kuharskem mojstru in navdušencu nad ocvrto hrano Jonathanu Marcusu, ki je želatinasto vodo povaljal v moki, drobtinah in jajcih ter jo ocvrl v arašidovem olju v sklopu primerno naslovljene prireditve "Sanfranciški hakaton butastega sranja, ki ga nihče ne potrebuje, in obupnih idej".

Pet let pozneje, v povsem spremenjenem svetu, uporabniki YouTuba nadaljujejo, kjer je Marcus ostal, pri čemer so nad ocvrto vodo še posebej navdušeni vegani, ki pa za svojo različico ne uporabijo jajc.

"Kot prvo, je presenetljivo, da lahko spremeniš vodo v užitno jed, in malce komično jo je ocvreti," je za Vice povedal James Orgill, kemični inženir, ki ima na YouTubu kanal The Action Lab. "Zdi se noro, celo nemogoče."

Foto: Youtube
Foto: Youtube

Cvrenje vode tudi nevarno

Kot opozarja Vice, cvrtje vode ni samo čudaško, je tudi potencialno nevarno. Glede na to, da se voda in olje ne mešata, lahko že manjša razpoka v vodni ampuli ustvari pravo malo eksplozijo vrelega olja. A Orgill, katerega dosežki med drugim vključujejo zamrznitev električne iskre v ledu, je bil na izziv pripravljen in že v prvo mu je uspelo.

Sorodna novica Italijanska restavracija streže "ocvrt zrak"

Za Orgilla je bilo cvrenje vode način, kako svojim sledilcem predstaviti posamezne kemične spojine. "Veliko kuharskih kanalov je predstavljalo cvrenje vode, a nihče ni govoril o kemiji z užitnimi polimeri," je povedal.

Za Orgilla, ki je v svojih eksperimentih med drugim testiral, kako je voziti avtomobil na drugem planetu, je bilo cvrenje vode poskus najti ravnotežje med viralno vsebino in znanstvenim predavanjem. Je pa ob tem povedal, da je bil okus ocvrte vode "res ogaben". "Okusa v resici ni, samo slano in sluzasto je."

Ocvrta voda je številne spodbudila, da so začeli cvreti še druge tekočine – med drugim pijačo Kool Aid in suhi led.

Ob tem se poraja samo vprašanje, kaj je bolj za lase privlečeno – ocvrta voda ali ocvrti zrak. Slednjega namreč streže restavracija Feva v severnem italijanskem mestu Castelfranco. Jedi se je domislil lastnik restavracije in vodja kuhinje Nicola Dinato.

Gre za ocvrto lupino tapioke, ki jo napolnijo z ozonom in postrežejo na puhastem oblaku sladkorne pene.