Zadnja tri leta je bil del sodniške ekipe MasterChefa. Foto: MasterChef Avstralija
Zadnja tri leta je bil del sodniške ekipe MasterChefa. Foto: MasterChef Avstralija

V Glasgowu rojeni kuhar je delal z največjimi imeni v svetu gastronomije v restavracijah po vsem svetu, preden je odprl svojo v Avstraliji. V zadnjih letih je delal tudi kot sodnik v kuharskem šovu MasterChef Avstralija.

Sorodna novica Temna plat visoke kuhinje: ubijalski stres, pritiski in depresija

Njegovo smrt je potrdila TV-mreža Network 10, ravno na dan, ko bi morali predvajati prvo epizodo nove sezone. "Karizma, strast in ubijalski smisel za humor Jocka Zonfrilla so navdihnili cel narod domačih kuharjev," so zapisali. MasterChefa ta teden ne bodo predvajali.

Zonfrilla so preživeli njegova tretja soproga in štirje otroci. "Popolnoma strtih src in izgubljeni, kako bomo naprej živeli brez njega, moramo žal sporočiti, da je Jock včeraj preminil," so zapisali v izjavi.

"Toliko besed ga opisuje, toliko zgodb bi lahko povedali ... Za tiste, ki ste ga spoznali, ste postali njegovi kolegi ali pa imeli to srečo, da ste bili del družine, ohranjajte tega ponosnega Škota v svojih srcih, ko boste srknili naslednji viski."

Življenje živel na polno

Policisti, ki so bili poklicani, da preverijo njegovo stanje, so našli Zonfrilla mrtvega v hiši v Melbournu v zgodnjih jutranjih urah. S policije so sporočili, da smrti ne obravnavajo kot sumljive, poroča BBC.

Zonfrillu se na družbenih omrežjih poklanjajo številni kolegi iz kuharskega sveta in gastronomski novinarji. "Užaloščen zaradi katastrofalne novice ... resnično sem užival ob najinem druženju na MasterChefu v Avstraliji," je na Twitterju zapisal Gordon Ramsay.

"Verjetno se ga bo večina spominjala kot kuharskega mojstra restavracije Orana in sodnika MasterChefa Avstralija, a jaz ne morem videti prek umazanih nohtov, slikovitega izrazoslovja in njegovih zgodbic, kako je požrl netopirja na Vanuatuju in surov kravji želodec v Etiopiji. Zapustiti ta svet pri komaj šestinštiridesetih ni pravično, a Jock je živel življenje – in to na polno," pa je zapisal britanski gastronomski pisec David Constable.

Od zvezd do zasvojenosti

Zonfrillo je bil rojen v Glasgowu leta 1976, v kuhinjah začel delati pri le 12 letih, pri 15 pa že postal eden najmlajših stažistov luksuznega škotskega letovišča The Turnberry Hotel. Dve leti kasneje je začel delati za takrat enega najslavnejših britanskih kuharskih mojstrov, Marca Pierra Whita v Hyde Park Hotelu.

A kljub vsem uspehom in talentu je Zonfrillo kot najstnik pristal na beraški palici, brez strehe nad glavo in zasvojen s heroinom. O svojih bitkah z odvisnostjo od mamil je obsežno pisal tudi v svoji knjigi spominov Last Shot (Zadnji šus) iz leta 2021.

Novo življenje v Avstraliji

Kot je dejal, je nov list obrnil s selitvijo v Avstralijo leta 2000, kjer je odprl več restavracij, pri čemer je bila daleč najuspešnejša Orana, ki jo je odprl leta 2013 v Adelajdi in je bila leta 2018 imenovana za najboljšo restavracijo Avstralije.

"Kar je Jock dosegel, je še v popolnoma zgodnji fazi. Nihče ne razume avstralske kuhinje – če ta sploh obstaja zares, a Zonfrillo gre dlje od večine v iskanju njene identitete. Ta Škot, ta pritepenec," je zapisal o Orani leta 2015 Constable.

Leta 2019 se je Zonfrillo pridružil novi ekipi sodnikov v MasterChefu, a prav vse mu tudi v Avstraliji ni šlo gladko – Orana se je zaprla leta 2020 z milijonskimi dolgovi, knjigo Zadnji šus pa so nekateri Zonfrillovi kolegi, vključno z Marcom Pierrom Whitom, kritizirali kot netočno.