Prvi McDonald's se je v Rusiji odprl na Puškinovem trgu v Moskvi 31. januarja 1990. Foto: AP
Prvi McDonald's se je v Rusiji odprl na Puškinovem trgu v Moskvi 31. januarja 1990. Foto: AP

Ta je namreč sumljivo podoben tistemu prepoznavnemu McDonald'sovemu – prav tako gre za kombinacijo rdeče, bele in rumene barve, namesto stilizirane črke M pa je stiliziran B.

Striček Vanja je pri pristojnih oblasteh že vložil prijavo blagovne znamke, z logotipom vred.

Logotip je mogoče interpretirati tudi kot "V" v cirilici (V kot Vanja), spominja pa tudi na McDonald'sova rumena loka, le da je obrnjen v desno.

Sorodna novica Zadnji "Big Maci" v Rusiji - dolge vrste pred moskovskimi McDonald'si

V vlogi je kot poslovni naslov Strička Vanje naveden moskovski naslov, pri čemer podjetje navaja, da ponuja tako strežbo v lokalih kot dostavo. Vlogo je podjetje vložilo le tri dni po tem, ko je McDonald's sporočil, da se za nedoločen čas umika iz države.

Dolge vrste za zadnji "Big Mac"

Po napovedi so se pred moskovskimi izpostavami McDonald'sa vile dolge vrste Rusov, željnih, da še zadnjič ugriznejo v Big Mac. Neki superoboževalec se je celo priklenil na poslovalnico, da bi tako preprečil zaprtje.

Ljudje skušajo z zaprtjem McDonald'sovih poslovalnic tudi zaslužiti – tako se je na spletu v dneh tik po zaprtju razmahnila prodaja McDonald'sovih obrokov, pribora in vreč sladkorja, vse po zasoljenih cenah.

"McDonald's je sporočil, da se zapirajo. Dobro, zaprite. Jutri ne bo McDonald'sa, bo pa Striček Vanja," je povedal prejšnji teden predsednik dume Vjačeslav Volodin, poroča Washington Post.

Ruski burgerji – "99 odstotkov ruskih surovin"

Župan Moskve Sergej Sobjanin pa je za Interfax ocenil, da bi domače verige s hitro hrano lahko v roku enega leta že zamenjale vseh 250 McDonald'sovih.

Nasmejane uslužbenke prvega ruskega McDonald'sa. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Nasmejane uslužbenke prvega ruskega McDonald'sa. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Sobjanin je še povedal, da bo 99 odstotkov sestavin, ki jih bodo uporabljali v Vanji, ruskih in bo tako veriga boljša od znamenite ameriške. Moskovski mestni svet naj bi za domače verige s hitro prehrano namenil kar 500 milijonov rubljev (4,2 milijona evrov).

Kdaj se bo McDonald's v Rusijo, kjer je svojo prvo poslovalnico odprl januarja 1990, tik pred razpadom Sovjetske zveze, vrnil, vodstvo ne more napovedati.

“Naše vrednote pomenijo, da ne moremo ignorirati nepotrebnega človeškega trpljenja v Ukrajini,” je v odprtem pismu svojim zaposlenim zapisal direktor McDonald’sa Chris Kempczinski.

So pa v tem ameriškem gigantu napovedali, da bodo še naprej plačevali svojih 62.000 zaposlenih v Rusiji, "ki so izlili svoje srce in dušo v našo McDonald’sovo znamko".