Pri Klincu v Goriških Brdih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pri Klincu v Goriških Brdih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Vina 'z značajem' vabijo. Foto: Organizator

Po izjemno uspešnem Festivalu oranžnih vin v Izoli in še odmevnejšem Festivalu oranžnih vin na Dunaju zdaj prihaja festival organskih in biodinamičnih vin tudi v Ljubljano. 30. decembra bo tako na Ljubljanskem gradu Label Grand Karakterre 2 (1. decembra pa še v Zagrebu), največji tovrstni festival v srednji in vzhodni Evropi.

Na njem se bo zbralo okoli 70 vodilnih vinarjev iz sedmih evropskih držav, ki svoja vina pridelujejo v skladu s pravili organskega (biološkega) ali biodinamičnega kmetovanja, kar pomeni predvsem s čim manj posegi v vino samo. Gre za način pridelave, ki so jo uporabljali Armenci in Gruzijci že pred tisočletji.
Rezultat so vina z močno izraženim značajem in aromo, ki ne spominja na nobeno drugo vinsko barvo. Poleg tega zaradi minimalne vsebnosti žvepla tudi glava naslednji dan ne boli toliko.

Če so oranžna vina (dejansko gre za bele vinske sorte, pridelana po postopkih za rdeča) ponekod še stvar eksotike, pa so se pri nas v zadnjih letih že dobro prijela in danes nobena ugledna restavracija nima vinske karte, na kateri ne bi bilo vsaj nekaj maceriranih vin. Med najbolj cenjenimi, ki jih bo mogoče degustirati tudi na Gradu, so Klinec, Aci Urbajs, Štekar, Kramar, Mlečnik, Rojac, Burja, Blažič, Batič in drugi.

Pokušalo se bo tudi sakeje
Dodatno bo mogoče na festivalu pokušati tudi sakeje družinskih proizvajalcev iz Japonske ter nekatere destilate iz Francije. Na festivalu bodo organizirali tudi dve delavnici. Prva bo podrobna predstavitev varjenja sakejev, druga pa je za zdaj še skrivnost.

Organizatorji na čelu s hrvaškim vinskim strokovnjakom (in dobrim poznavalcem slovenske vinsko-kulinarične scene) Markom Kovačem in "našim" Primožem Štajerjem so vsem sodelujočim vinarjem postavili naslednje pogoje:
- organska (biološka), biodinamična ali podobna pridelava
- neuporaba kemikalij v vinogradu in kleti
- spontana fermentacije (brez uporabe komercialnih, selekcioniranih kvasovk)
- tehnično korektna vina
- lastni vinogradi in klet

Vstopnice za prireditev bodo po 16 evrov (vključuje povratno vožnjo z vzpenjačo) na prodaj na spodnji postaji vzpenjače in na vhodu v dvorano Palacij, kjer bo prireditev potekala.