Foto: Pizza Hut
Foto: Pizza Hut

Nova pica je obložena z natrganim kačjim mesom, črnimi gobicami in kitajskim pršutom – nepogrešljivimi sestavinami pristne kačje juhe. Z njo si želi Pizza Hut privabiti več lokalnih jedcev in pritegniti pozornost na spletu, poroča CNN.

Jedci v Hongkongu in nekaterih delih južne Kitajske radi posegajo po kačji juhi, še posebej v hladnejših mesecih. Star kantonski pregovor pravi, da je najboljši čas za kačo, "ko zaveje jesenski veter" – ko se kače v pripravah na zimsko hibernacijo odebelijo.

Sorodna novica Gastronomski avanturizem v Hongkongu: v iskanju prave kačje juhe

Mnogi verjamejo v pozitivne, celo zdravilne učinke kačjega mesa, ki naj bi izboljšalo kožo in ogrelo telo.

Bogata, na kačah temelječa gastronomska kultura je prisotna tudi po drugih delih jugovzhodne Azije, denimo v Vietnamu in na Tajskem, kjer kače v ta namen običajno gojijo.

Zdravilni učinki kačjega mesa

"V kombinaciji s sirom in sesekljanim piščancem postane kačje meso bogatejše v okusu," so sporočili iz podružnice Pizza Hut Hong Kong, ki so omenjeno pico uvrstili na svoj meni v začetku meseca.

Ob tem so dodali, da lahko “hranljivo" kačje meso “okrepi krvni obtok", kar je v kitajski medicini splošno prepričanje. “V kombinaciji s pico je to pravi preboj od konvencionalnega koncepta, kaj pomeni vzdrževanje zdravja, hkrati pa draženje brbončic,” so dodali.

Pizza Hut se je za svoj eksperiment povezala s Ser Wong Fun, kačjo restavracijo, katere začetki segajo v leto 1895. Pica meri v premeru 22 centimetrov, namesto s klasično paradižnikovo omako pa je obložena z omako iz morskih ušes (vrsta školjke velikanke, op. a.).

Karen Čan, upravnica verig Pizza Huta za Hongkong in Macao, je povedala, da so se pri podjetju obrnili na Ser Wong Fun, ker imajo obilico znanja in izkušenj, ko gre za kačje recepture, za njih pa so ustvarili recept z mešanico različnih kač.

Več o zgodovini kačjih juh in kako je videti celotna izkušnja, pa v MMC-jevi nedavni reportaži iz Hongkonga.