Dominikanski samostan je privabil ljubitelje vin in vrhunske kulinarike. Foto: Tanja Mojzer
Dominikanski samostan je privabil ljubitelje vin in vrhunske kulinarike. Foto: Tanja Mojzer

Celotno zunanje in notranje prizorišče Dominikanskega samostana na Ptuju je bilo v soboto zanimivo za ljubitelje dobrega vina in hrane, saj je kar 62 domačih in tujih vinarjev predstavljalo svoje najbolj raznolike sauvignone, pet ponudnikov hrane pa je nudilo veganske in mesne menije. Na ogled so bile tudi tri razstave in koncert žive glasbe.

"Pred petimi leti sem bila v ekipi organizatorjev, ki smo začeli z zgodbo Salona Sauvignona, zdaj pa je festival tako lepo zaživel v vsem svojem namenu, ki je pomemben prispevek ptujskemu dogajanju in tudi prikaz svojevrstnega načina podjetnosti v slovenskem kmetijstvu in vinarstvu. Prepričana sem, da vinogradniki in vinarji že imajo dobro in uspešno metodo ter sistem strategije od vinograda do prodaje vin, na nas pa je, da skupaj ustvarimo še boljšo razvojno perspektivo, ki nam bo v ponos. Tudi v prihodnje bodo vinarji čast in tradicijo ter visoko kakovost ponašali iz domovine v svet," je ob odprtju povedala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec.

Za zabavni program sta med drugim poskrbela Ana Delin in Marko Korošec. Foto: Tanja Mojzer
Za zabavni program sta med drugim poskrbela Ana Delin in Marko Korošec. Foto: Tanja Mojzer

Master Class z najbolje ocenjenimi vini

Dr. Paul J. White, kulinarični in popotniški pisec ter predavatelj na Oxford University, je v mali dvorani Dominikanskega samostana obiskovalcem razkril zanimivosti in pasti, na katere morajo biti vinarji pozorni ob pridelavi sauvignonov.

Razložil je tudi, da je to sorta, prisotna na prav vseh celinah, in da se slovenska vina lahko kosajo z najboljšimi v svetovnem merilu. Ob predavanju so obiskovalci okušali najbolje strokovno ocenjene sauvignone iz festivalskega ocenjevanja pod okriljem Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj in Salona Sauvignon.

Med deset najbolje ocenjenih so se uvrstili: Pullus Ptujska klet (arhiv 1990), vinogradništvo Kaloh (2000, suhi jagodni izbor), Vipava 1894 (2017, suho, zorjeno), Eko Vino Frešer, (2018, suho, sveže), Vino Valthuber (2018, suho, sveže), Vino Falot (2018, suho, sveže), Vinska klet Goriška brda (2018, suho, sveže), Vinarstvo Gaube (2018, suho, sveže), Cloudy Bay Wine Sauvignon Blanc (2018, suho, Rapaura, Nova Zelandija) in Robert Mondavi Fume Blanc (2014, suho, Napa Valley California, ZDA).

Največja letošnja novost je, da so Salon Sauvignon opazili v največjem svetovnem strokovnem vinskem ocenjevanju sauvignonov, Concours Mondial du Sauvignon s sedežem v Bruslju, in prvič k sodelovanju povabili tudi Slovence. "Vsako leto poteka ocenjevanje v drugem svetovnem mestu, mi pa si želimo, da bi kmalu potekalo tudi v Sloveniji oziroma kar na Ptuju," je novico sporočil idejni vodja in organizator Slavko Podbrežnik Dobnik.

Kateri sauvignoni so najbolj presenetili?

Vinogradništvo Kaloh, Gaube in Ptujska klet so se na festivalskem strokovnem ocenjevanju zavihteli med prve tri, sicer pa so obiskovalci pohvalili sauvignone iz Srbije (vinarija Cilić), ki so izstopali s svojim dimljenim okusom, saj so zoreli v bariku. Moro vina in Čarga pa so izstopali v kategoriji rdečih cabarnet sauvignonov.

Foto: Tanja Mojzer
Foto: Tanja Mojzer

Županja Ptuja Nuška Gajšek je ob podelitvi priznanj razložila: "Ta festival je priznanje dolgoletni vinogradniški tradiciji, ki jo na Ptuju in v okolici gojimo. Imamo vrhunska vina in prav je, da jih tudi na ta način počastimo. Je pa to tudi vzorčen način sodelovanja, na katerega sama stavim in tukaj vidim, da je mogoče združiti moči tako različnih festivalov in zavodov kot tudi šolskih ustanov. Lepo je videti, kako znajo organizatorji profesionalno stopiti skupaj, da vsak odigra svojo vlogo, in delujejo v povezanosti."

Ptuj bo v svojem festivalskem soju šele zaživel

Salon Sauvignon je prvi v nizu festivalov, ki je odprl pestro pomladno in poletno dogajanje na Ptuju. Najprej obiskovalce pričakujejo Dobrote slovenskih kmetij, in sicer od 17. do 19. maja, nato pa se bodo zvrstili še Kino brez stropa od 28. junija do 4. julija, umetniški Art Stays od 5. do 13. julija, Ptujske grajske igre 22. junija, že dobro uveljavljeni glasbeni festival Arsana bo letos od 19. do 27. julija, Rimske igre od 15. do 17. avgusta in Dnevi poezije in vina od 21. do 24. avgusta.