Rimska kulinarika: Pinsa Romana

Če še niste slišali za pinso romano, brez skrbi, samo vprašanje časa je, kdaj se boste prvič znašli pred krožnikom z njo. Gre za jed, podobno pici, ki ima rimsko poreklo, toda v zadnjem desetletju se je specialiteta razširila že po vsem svetu. V zaledju uspeha so ljudje z imeni in priimki, ki jih odlikuje značilno italijanska domiselnost in iznajdljivost.

Pinso smo raziskovali v nekdanji piceriji, ki je pred sedmimi leti postala pinserija. Poti nazaj ni več, saj so pinse v zadnjem desetletju postale v Rimu zapovedana moda.

"Na začetku smo gostom ponudili oboje: rimsko pinso in klasično pico. Toda to je trajalo samo dva dni. Tretjega dne se je povpraševanje popolnoma preusmerilo k pinsi," je za Televizijo Slovenija povedal Fausto Ottaviani, solastnik pinserije.

Bistvo priljubljenosti pinse je v testu, ki je zaradi posebne mešanice mok in 80-odstotne vsebnosti vode manj kalorično in ne obleži v želodcu. "Hlebčke oblikujemo šele po 36 urah vzhajanja testa v hladilniku. Vsak hlebček mora imeti 250 gramov, nič več nič manj," je bil jasen mojster za pinse Hugo Quishpe. "Po pol ure vzhajanja še na sobni temperaturi so pripravljeni za pikanje in peko."

Pinso lahko naročimo s tradicionalnimi in tudi bolj sodobnimi nadevi. Nekatere so celo sladke, strežejo pa jih kot sladice. Foto: Televizija Slovenija
Pinso lahko naročimo s tradicionalnimi in tudi bolj sodobnimi nadevi. Nekatere so celo sladke, strežejo pa jih kot sladice. Foto: Televizija Slovenija

A če vas bo kdo v več kot 7000 pinserijah, kolikor jih deluje po svetu, prepričeval, da so pinso jedli že v starem Rimu, mu ne verjemite. Ime in recept si je šele pred dvajsetimi leti izmislil rimski proizvajalec mok Corrado Di Marco.

"Pinse smo se leta 2001 v Rimu domislili v našem družinskem podjetju. Gre za zamisel mojega očeta, ki si je prizadeval za nov izdelek, drugačen od navadne pice. Ne gre samo za ime, temveč tudi za drugačno obliko, testo in postopek priprave. Temeljni so mešanica pšenične, sojine in riževe moke ter droži," je izvoru pinse pojasnil Alberto di Marco, član podjetniške družine Di Marco.

Podjetje Di Marcovih je še danes največji proizvajalec mok in polpečenih osnov za pinse. Albertov oče pa si je skupaj z izdelkom izmislil tudi zgodbo, da so pinso pekli že v antiki – in zadel v črno. "Priznam, da je šlo za odlično marketinško potezo, ki je pomagala k uspehu pinse," je iskren Alberto, ki pa poudarja, da zaradi tega pinse niso nič manj dobre ali posebne. "Trenutno proizvedemo že 85.000 polpečenih osnov dnevno, in vse so oblikovane ročno." Pinso pa najdemo tudi v slovarju, saj je zaradi priljubljenosti že postala del italijanskega jezika.