Paul Bocuse leta 2013. Foto: Reuters
Paul Bocuse leta 2013. Foto: Reuters

Restavracija s polnim imenom L'Auberge du Pont de Collonges nedaleč od Lyona se je s tremi Michelinovimi zvezdicami med vsemi restavracijami na svetu ponašala najdlje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Brez prekinitve jih je namreč držala vse od leta 1965.

V slavnem rdečem vodniku Michelin so danes pojasnili, da je restavracija še naprej izredna, a ne več na ravni treh zvezdic. V izdaji "biblije" francoske kulinarike za leto 2020 se bo tako ponašala le z dvema.

V organizaciji Bocuse d'Or, ki vsako leto pripravlja kuharsko tekmovanje, ki ga je ustanovil Bocuse, so napoved pospremili z "žalostjo" in izrazili "neomajno podporo" restavraciji. Bocusova družina in njegova kuharska ekipa pa so zaradi odločitve "razburjeni".

Slavni kuharski mojster Marc Veyrat, ki je pred kratkim Michelin tožil zaradi izgubljene tretje zvezdice, je potezo označil za "patetično". Kot je poudaril, je "izgubil vero" v novo generacijo Michelinovih urednikov, ki naj bi si skušali ustvariti ime z rušenjem velikanov francoske kuhinje.

Monsieur Paul, kot so klicali Bocusa, je umrl januarja 2018 v starosti 91 let po dolgem boju s parkinsonovo boleznijo. "Papež" francoske kulinarike je bil eden najslavnejših kuharskih mojstrov v zgodovini in je pomagal ustvariti lik slavnega kuharja.

Bocuse se je sam opisoval kot privrženec tradicionalne kuhinje. "Ljubim maslo, smetano, vino, ne graha, razrezanega na četrtine," je dejal nekoč. Restavracija se je medtem v zadnjem času lotila posodobitve tako videza kot menija v smeri, ki so jo opisali kot "tradicija v gibanju". Nove jedi so kuharski mojstri izpopolnjevali več kot leto dni, je za tamkajšnji časopis pred kratkim povedal menedžer restavracije Vincent Le Roux.

Michelin sicer restavracije ocenjuje na podlagi več meril, med katerimi so kakovost sestavin, strokovnost kuharskega mojstra, izvirnost jedi in konsistenca med obrokom in skozi letne čase.

Medtem ko nekateri izgubo tretje zvezdice objokujejo, pa so se ji drugi odrekli sami. Leta 2018 je vodnik prvič dovolil, da se restavracija sama umakne s seznama, potem ko Sebastien Bras iz restavracije Le Suquet ni želel več kuhati pod takšnim pritiskom. Leta 2003 je samomor storil kuharski mojster Bernard Loiseau, dejanje pa so številni povezovali z ugibanjem, da bo izgubil tretjo zvezdico.