Milansko sejmišče sta popolnoma preplavila kulinarika in sejem gostinske opreme Host. Foto: EPA
Milansko sejmišče sta popolnoma preplavila kulinarika in sejem gostinske opreme Host. Foto: EPA

Slovenija pa se predstavlja na sejmu živilske industrije Tuttofood v Milanu, ki spada med vodilne strokovne dogodke s tega področja v Evropi. Pod okriljem javne agencije za spodbujanje podjetništva Spirit Slovenija svoje priložnosti na italijanskem trgu išče štirinajst slovenskih podjetij.

Na osrednjem milanskem sejmišču se pestra jesen nadaljuje s sejmom živilske industrije Tuttofood, ki spada med vodilne strokovne dogodke s tega področja v Evropi.

Bienalni sejem Tuttofood je namenjen predstavitvi industrijskih živilskih izdelkov vseh vrst – od suhomesnih in mlečnih izdelkov do sladic in zamrznjene hrane. Priložnost, ki je prišla po letu epidemijske suše, je na milansko sejmišče privabila gnečo radovednežev – ter zlasti 1000 grosističnih kupcev in 2300 razstavljavcev iz štiridesetih držav, tudi iz Slovenije.

Slovensko kulinariko odlikujejo visoka kakovost, naravne domače sestavine in povezanost z lokalnim okoljem. Foto: Jaka Koren
Slovensko kulinariko odlikujejo visoka kakovost, naravne domače sestavine in povezanost z lokalnim okoljem. Foto: Jaka Koren

"Slovensko stojnico podpira Ministrstva za gospodarstvo, se pravi Spirit, in predvsem gre tu za to, da se podprejo tista podjetja, ki želijo nekako prodreti tudi na ta trg – čeprav tukaj srečajo tudi ogromno tujih, torej neitalijanskih, kupcev," je povedal Matjaž Žigon, vodja predstavništva milanskega sejmišča za alpsko-jadransko regijo.

Med štirinajstimi slovenskimi razstavljavci sta tudi Andrej Remškar iz ljubljanskega podjetja Viny Greta in Tamara Gregorn iz celjskega Bufo. "Na italijanskem trgu nismo prisotni; smo prisotni samo v par restavracijah, kjer kupujejo direktno od nas. Tako, da tukaj iščemo svojo priložnost. V Milanu predstavljamo predvsem novo linijo naših ekoloških izdelkov, ki so namenjeni otrokom. Pač pričakujemo, da bomo našli stranko, ki bo prepoznala kvaliteto izdelka."

Z zanimanjem, ki so ga sprožile pretežno ekološko naravnane slovenske stojnice, je zadovoljen tudi slovenski konzul v Milanu Zorko Pelikan: "Smo zelo zadovoljni s slovenskimi podjetji, da so kljub vsem negotovostim prisotni na sejmu v Milanu. Kajti če kdo zaspi ali prespi to prebujanje, lahko pomeni, da ga drugi prehitijo."

Prehrambni sejem Tuttofood in vzporedni sejem gostinske opreme Host sta v teh dneh zasedla vse paviljone na poldrugi kilometer dolgem milanskem sejmišču v predmestju Rho, odprta pa ostajata do vključno torka.