Odprtje Tedna nezavržene hrane na Pogačarjevem trgu kot slavnostni gost obiskal najboljši kuharski mojster v Evropi, Massimo Bottura (na fotografiji s pobudnikom projekta Luko Jezerškom). Foto: Teden nezavržene hrane
Odprtje Tedna nezavržene hrane na Pogačarjevem trgu kot slavnostni gost obiskal najboljši kuharski mojster v Evropi, Massimo Bottura (na fotografiji s pobudnikom projekta Luko Jezerškom). Foto: Teden nezavržene hrane

Hrana nam predstavlja užitek, hkrati pa jo moramo spoštovati in je manj zavreči. Pomembno je, da združimo moči in si skupaj prizadevamo za čim manj zavržene hrane.

Massimo Bottura
Bottura se je sprehodil po priljubljeni kulinarični tržnici Odprta kuhna ... Foto: Teden nezavržene hrane
... in tudi preizkusil del ponudbe s stojnic. Foto: Teden nezavržene hrane

Hrana je včasih predstavljala vrednoto, danes pa zaradi pretirane proizvodnje in navideznega izobilja ta izgublja vrednost, vse več hrane zavržemo. Kot kuhar, predvsem pa kot oče, želim pomagati zmanjšati količino zavržene hrane in ji vrniti vrednost, ki si jo zasluži.

Luka Jezeršek
Pobudo Teden nezavržene hrane so podprla zveneča imena slovenske kulinarike. Foto: Teden nezavržene hrane
Massimo Bottura je med obiskom pri Ani Roš v Hiši Franko ob večerji priznanim slovenskim kuharskim mojstrom predstavil svojo vizijo trajnostne priprave jedi, s katero zmanjšuje količino zavržene hrane. Foto: Teden nezavržene hrane
Kako zavreči manj hrane?

Kar tretjina pridelane hrane konča v smeteh. Medtem ko je marsikje na svetu še vedno lakota in si tudi pri nas nekateri težko privoščijo osnovna živila, samo v Sloveniji vsako leto zavržemo 72 kilogramov hrane na prebivalca. Na ta problem sodobne družbe javno opozarja pobuda Teden nezavržene hrane, ki želi pokazati, da lahko že v enem tednu občutno zmanjšamo količino zavržene hrane in si ustvarimo navade, ki bodo številke zmanjšale tudi dolgoročno. Ob tej priložnosti je odprtje Tedna nezavržene hrane na Pogačarjevem trgu kot slavnostni gost obiskal najboljši kuharski mojster v Evropi, Massimo Bottura.

Teden nezavržene hrane letos poteka prvič, njegov pobudnik in organizator je priljubljeni slovenski kuharski mojster Luka Jezeršek. Ta namen je povezal vrhunske slovenske kuharske mojstre, ki jih druži predanost trajnostno naravnani pripravi hrane in skrbi za družbo. Tako je slovenska pobuda za manj zavržene hrane prišla tudi do slovitega Botture, enega najbolj prepoznavnih kuharskih mojstrov, ki je kuharski mojster in vodja restavracije Osteria Francescana s tremi Michelinovimi zvezdicami v Modeni v Italiji: ta je bila leta 2016 okronana za najboljšo restavracijo na svetu. S svojo neprofitno organizacijo Food for Soul je Bottura začel pravo revolucijo tudi na področju zmanjševanja količine zavržene hrane.

"Na svetu imajo ponekod velike presežke hrane, po drugi strani pa je marsikje še huda lakota. Hrana nam predstavlja užitek, hkrati pa jo moramo spoštovati in je manj zavreči. Pomembno je, da združimo moči in si skupaj prizadevamo za čim manj zavržene hrane. Zato podpiram lokalne pobude, kot je Teden nezavržene hrane, ki prispevajo k temu cilju," je ob uvodu v Teden nezavržene hrane dejal Bottura. Svojo zavzetost za vprašanje zavržene hrane je slavni kuharski mojster pokazal s številnimi, tudi medijsko odmevnimi dogodki. Med drugim je med olimpijskimi igrami v Riu De Janeiru združil podobno misleče kuharje, ki so iz ostankov hrane iz olimpijske vasi v menzah pripravljali prvovrstne jedi za tisoče prebivalcev obubožanih favel. Doslej je v okviru svoje organizacije Food for Soul s pomočjo 210 kuharskih mojstrov in 600 prostovoljcev "rešil" že več kot 25 ton hrane, ki bi sicer končala med odpadki.

Hrani vrniti vrednost, ki si jo zasluži
Jezeršek, ki je tako rekoč od rojstva vpet v kulinarično zgodbo gostinstva Jezeršek, je pobudo opisal tako: "Kot kuhar opažam, da se je v zadnjih letih naš odnos do hrane močno spremenil. Hrana je včasih predstavljala vrednoto, danes pa zaradi pretirane proizvodnje in navideznega izobilja ta izgublja vrednost, vse več hrane zavržemo. Kot kuhar, predvsem pa kot oče, želim pomagati zmanjšati količino zavržene hrane in ji vrniti vrednost, ki si jo zasluži. Zato sem se odločil, da skupaj s podobno mislečimi kuharji ustvarimo Teden nezavržene hrane, ki bo širšo javnost spodbudil, da zavržemo manj hrane."

Pobudi se je pridružila tudi Odprta kuhna, priljubljena slovenska kulinarična tržnica, ki v toplejšem delu leta večino petkov popestri dogajanje v prestolnici. Na dan odprtja dogodka je namreč šest stojnic, ki jih je obiskal tudi Massimo Bottura, vse jedi pripravljalo po načelu "nič zavržene hrane".

Vseslovenska podpora pobudi
Teden brez zavržene hrane bo potekal do 2. junija. Od sobote do srede, 27. do 31. maja, bodo med 11. in 13. uro na Pogačarjevem trgu v Ljubljani potekale kuharske delavnice brez zavržene hrane, Luka Jezeršek in Luka Košir pa bosta o učinkoviti uporabi vseh sestavin izobraževala kulinarične mojstre prihodnosti v Biotehniškem izobraževalnem centru v Ljubljani in na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor.

Med vidnejšimi slovenskimi kuharskimi mojstri, ki so podprli pobudo, so tudi Ana Roš, Janez Bratovž, David Vračko, Igor Jagodic in že omenjeni Luka Košir. V četrtek in petek, 1. in 2. junija, bodo na svojih menijih jedi po principu "nič zavržene hrane" ponudile številne vrhunske slovenske restavracije: Dvor Jezeršek, Gostilna Mahorčič, JB Restavracija, Gostilna Rajh, Pavus, Gostilna Repovž, Restavracija Strelec, Gostišče Grič, Gostilnica Ruj, Kendov Dvorec, Gostišče Primorka, Gostilna pri Lojzetu, Restavracija Kult 316, Majerija, Restavracija Dam, Restavracija Rizibizi, Restavracija MAK, Restavracija Sedem in Domačija Novak. Gostje bodo hkrati prejeli nezavrečke oz. foodie bage, s katerim jih želijo kuharski mojstri opogumiti, da lahko hrano odnesejo s seboj in v njej uživajo še pozneje. Enaka spodbuda je ta petek pričakala tudi obiskovalce Odprte kuhne.

Sloviti kuhar, ki navdihuje s svojo vizijo
Massimo Bottura je eden najprepoznavnejših kuharjev našega časa. Svoj obisk je izkoristil tudi za večerjo pri Ani Roš v Hiši Franko. Oba kuharja namreč druži priljubljena Netflixova dokumentarna serija Chef's Table, saj je bil tudi Bottura, tako kot Roševa, predstavljen v eni od epizod. Massimo Bottura je ob večerji priznanim slovenskim kuharskim mojstrom predstavil svojo vizijo trajnostne priprave jedi, s katero zmanjšuje količino zavržene hrane.

S filozofijo "nič zavržene hrane" in alternativnimi pristopi njene priprave želi hrani spet povrniti dostojanstvo, ki si ga zasluži, pri tem pa spodbuditi tudi druge: kuharske mojstre, obrtnike, dobavitelje hrane, institucije in ne nazadnje tudi vse posameznike, saj se svet lahko izboljša le s skupno vizijo. Botturova podpora pobudi Teden nezavržene hrane je veliko priznanje našim kuharskim mojstrom, kaže pa tudi, da gre za aktualno pobudo, ki lahko preseže lokalne okvire.

Hrana nam predstavlja užitek, hkrati pa jo moramo spoštovati in je manj zavreči. Pomembno je, da združimo moči in si skupaj prizadevamo za čim manj zavržene hrane.

Massimo Bottura

Hrana je včasih predstavljala vrednoto, danes pa zaradi pretirane proizvodnje in navideznega izobilja ta izgublja vrednost, vse več hrane zavržemo. Kot kuhar, predvsem pa kot oče, želim pomagati zmanjšati količino zavržene hrane in ji vrniti vrednost, ki si jo zasluži.

Luka Jezeršek
Kako zavreči manj hrane?