Slovenska potica se peče v tradicionalnem glinenem potičniku, ki ima v sredini luknjo. Foto: BoBo
Slovenska potica se peče v tradicionalnem glinenem potičniku, ki ima v sredini luknjo. Foto: BoBo

Skupno vlogo za zaščito slovenske potice z zajamčeno tradicionalno posebnostjo so leta 2017 na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vložile Kmetijsko-gozdarska zbornica Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Ministrstvo jo je nato nacionalno zaščitilo decembra 2017 in v začetku 2018 vlogo za zaščito poslalo Evropski komisiji. V postopku obravnave Slovenske potice pri komisiji je ugovor na vlogo poslala Avstrija, ki je želela zaščititi svoje proizvajalce, ki izdelujejo proizvode s podobnim imenom, kot so Potize in Putize.

Slovenija in Avstrija sta se v tem postopku dogovorili, da lahko avstrijski proizvajalci navedeni imeni še naprej uporabljajo, saj je cilj Slovenije zaščititi ime Slovenska potica, in ne potice ali izpeljanke tega imena.

Na ministrstvu so spomnili, da ima potica posebno mesto v slovenski kulinariki in da je slovenska posebnost ter znamenitost, skoraj nacionalni simbol. Razširjena je po vseh slovenskih pokrajinah, se pa potice med seboj razlikujejo po imenih, nadevih, vrstah testa in tudi po obliki. Znanih je več kot 100 različnih vrst potic, pri pripravi nadevov pa velja velika raznolikost.

Najbolj priljubljena je orehova. Katera pa je vaša najljubša? Foto: BoBo
Najbolj priljubljena je orehova. Katera pa je vaša najljubša? Foto: BoBo

Uradna Slovenska potica ima lahko le pet različnih nadevov

Slovenska potica je medtem enotna tako po vrsti testa, nadevih in obliki. Pripravljena je lahko s petimi različnimi tradicionalnimi nadevi – orehovim, orehovim z rozinami, rozinovim, pehtranovim ali pehtranovim s skuto.

Pečena mora biti v potičniku, ki je tradicionalni pekač za peko Slovenske potice in zagotavlja edino pravo obliko potice, to je okroglo, z luknjo v sredini ter gladkim ali pokončno rebrastim zunanjim robom. Imeti mora tri do štiri zavoje, potica, pečena v večjih potičnikih, ima lahko še zavoj ali dva več. Najmanjšo dovoljeno velikost Slovenske potice zagotavlja potičnik s spodnjim premerom 14 centimetrov. Potica je lahko potresena s sladkorjem v prahu.

Vsi proizvajalci, ki želijo izdelovati zaščiteno Slovensko potico, se morajo predhodno certificirati, drugi pa lahko še naprej uporabljajo ime potica, orehova potica ipd.

Podgoršek ponosen na zaščiteno sladico

Na kmetijskem ministrstvu so ob tem zapisali, da je minister Jože Podgoršek zelo ponosen, da bo potica kot ambasadorka Slovenije in tradicionalna slovenska sladica ter zdaj kot nov zaščiten proizvod na ravni EU-ja pomagala Sloveniji k še boljši prepoznavnosti po svetu.
"Slovenska kuhinja ima zelo bogato tradicijo. Slovenska hrana ima identiteto, ki se odraža tudi v zaščitenih proizvodih na ravni EU-ja. Potica je zagotovo jed, ki najbolje simbolizira praznični jedilnik Slovencev," je zapisal Podgoršek.

V letu, ko je Slovenija v sicer koronsko okrnjeni izvedbi evropska gastronomska regija, je zaščita po njegovem mnenju samo še dodatna potrditev in spodbuda za vero v izvrstne slovenske tradicionalne jedi in v to, da znamo to tudi izkoristiti. Minister je čestital vsem, da so spodbujali in pomagali pri zaščiti Slovenske potice.