Za najboljši gin v Evropi je bil razglašen njihov klasični London Dry gin. Foto: Broken Bones
Za najboljši gin v Evropi je bil razglašen njihov klasični London Dry gin. Foto: Broken Bones

Celo tako lepo, da lahko, kot kaže, konkuriramo največjim svetovnim velesilam. Število malih, butičnih pridelovalcev gina je pri nas skokovito naraslo, celo toliko, da je lahko ista ekipa, ki stoji za Odprto kuhno, lani organizirala prvi festival gina pri nas, imenovan Brina.

Na njem je bilo mogoče pokusiti tudi gine ljubljanske destilarne Broken Bones, ki je prejšnji teden osvojila kar tri nagrade na vsakoletnih nagradah Gin Guide, vključno za najboljši gin v Evropi (za njihov londonski suhi gin), pri čemer je premagala tudi britanskega.

Preostali dve nagradi sta bili v kategorijah sodobnih ginov (nad 42 % ABV) in londonskih suhih ginov (London Dry).

Na nagradah Gin Guida so se potegovali gini iz več kot 30 držav v kategorijah, razdeljenih glede na metodo proizvodnje, stila gina in porekla.

Zgodba o uspehu Broken Bones

Zmagovalce so izbrali prek slepe degustacije žirije, ki so jo sestavljali ugledni strokovnjaki za gin, destilatorji, trgovci in miksologi. Ti pijačo ocenjujejo glede na videz, aromo, okus, občutek v ustih, pookus ter splošno kakovost in tržni potencial.

Destilarno Broken Bones s sedežem v Ljubljani sta prijatelja in ljubitelja žganih pijač Boštjan Marušič in Borut Osojnik odprla leta 2016, poleg petih vrst gina (London Dry, Navy Strength, Ljubljana Dragon, Old Tom in gini omejenega letnika) pa izdelujeta tudi enosladni viski (klasična in dimljena različica).

Zmagovalni London Dry je izdelan po klasičnem postopku za ta stil (vsa zelišča dodana v postopku destilacije, brez kasnejših dodatkov). Receptura vključuje brinove in šipkove jagode s Krasa, ki združene s koriandrom, limonovo lupino, lipovimi cvetovi, kardamomom in drugimi tradicionalnimi zelišči oblikujejo eteričen brinov ter prijetno svež citronski gin.

Seznam zmagovalcev v vseh kategorijah si lahko ogledate tu.