Sodelovali so otroci iz ameriških javnih šol. Foto: Facebook
Sodelovali so otroci iz ameriških javnih šol. Foto: Facebook

Nastop je potekal v organizaciji projekta Kuhnapato, ki je tako znova povezal šolske otroke Slovenije in ZDA. Vodja projekta Anka Peljhan je sporočila, da jim je tokrat pot čez lužo preprečila pandemija covida-19, zato so projekt izvedli virtualno, z domačije na izletniški kmetiji Pr'Hariž nad Tržičem, v izbi 300 let stare hiše v zavetju Storžiča.

Na ameriški strani je sodelovalo 75 otrok in učiteljev, za 110 prijavljenih pa niso imeli virtualnega prostora in bodo sodelovali prihodnjič. Učenci mednarodnega oddelka s šole Danile Kumar so pripravljali fižolove jedi in odgovarjali na vprašanja o slovenski kulinarični tradiciji, pomenu delovanja ali sodelovanja v projektu, o slovenski potici, kislem zelju in še čem.

"Bilo je zabavno, poučno in ponosni smo, da nam je glas o izjemni slovenski kuhinji znova uspelo prenesti v ZDA," je sporočila Peljhan in dodala, da se je vse skupaj začelo pred šestimi leti, ko je projekt Kuhnapato prvič stopil na ameriška tla.

Američane je zanimalo tudi marsikaj o potici in kislem zelju. Foto: Facebook
Američane je zanimalo tudi marsikaj o potici in kislem zelju. Foto: Facebook

Slovenski zajtrk v ZDA

Ob pobudi slovenskega veleposlaništva za popestritev prireditve odprtih vrat veleposlaništev evropskih držav ob dnevu Evrope so prav otroci omenjene osnovne šole pripravili pojedino za obiskovalce slovenskega veleposlaništva in tudi uvodno pogostitev ob simpoziju kulinarične diplomacije v organizaciji predstavnikov Bele hiše in State Departmenta.

Leto pozneje, še preden je 20. maj postal svetovni dan čebel, so otroci z osnovne šole Ljubno ob Savinji na predstavništvu Evropske komisije v Washingtonu pripravili medeni zajtrk.

Nazadnje je projekt Kuhnapato z otroki OŠ Šturje Ajdovščina leta 2017 v sodelovanju z javnimi šolami Washingtona, organizacijo DC Central Kitchen, tamkajšnjimi nutricionisti in pomočjo slovenskega veleposlaništva organiziral dan slovenske hrane. Kot takega ga je proglasila županja Washingtona Muriel Bowser, v slovenskem zajtrku pa je takrat uživalo 50.000 otrok v Washingtonu, skupaj s kosilom in popoldansko malico.

Akcijo je takrat podprl urad vlade za komuniciranje, ki je ob tem izdal knjižico receptov projekta Kuhnapato, ki je romala v vse washingtonske šole in se pozneje uveljavila v Sloveniji kot protokolarno darilo.