Foto: Reuters
Foto: Reuters

Odprtje mesnice Rudy's, prve veganske mesnice v Veliki Britaniji, je sovpadlo s svetovnim veganskim dnevom 1. novembra, v njej pa prodajajo brezmesne različice slanine, klobas, salam in chilija con carne (čili z mesom, ki pa pri Rudy'su dobi skovanko chili non carne).

V Veliki Britaniji je v zadnjih letih povpraševanje po veganskih izdelkih strmo naraslo, pri čemer vse več ljudi bodisi povsem umika živalske izdelke iz svoje prehrane bodisi močno omeji tedensko porabo mesa in mlečnih izdelkov. Samo lani je prodaja veganske hrane na Otoku poskočila za kar 128 odstotkov.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Čeprav emblem Rudy'sa predstavljata prekrižana mesarska noža in so stene okrašene s slikami živali, lastniki pravijo, da ne zavajajo.

"Ljudje razumejo, kaj prodajamo," je povedal soustanovitelj brezmesne mesnice Matthew Foster. "Vse je zasnovano z idejo posnemati meso. Okus je mesni, tekstura mesu podobna."

Ob skicah živali na steni je pripis: "Prijatelji, ne hrana".

Ekipa, ki stoji za mesnico, je posel začela leta 2017 z vegansko okrepčevalnico, zdaj pa ponujajo celotno linijo izdelkov, s katerimi si jedci lahko svoj veganski "mesni" obrok pripravijo doma. Meso pri Rudy'su nadomeščajo s sojo in seitanom.

Razprava o veganskem mesu tudi v EU-ju

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Rast povpraševanja po alternativnih prehrambnih izdelkih je nedavno sprožila polemično javno razpravo, ki je dosegla celo Evropski parlament.

Vprašanje, ki se je postavljalo, je bilo, ali lahko restavracije in trgovine označujejo izdelke kot "veganske burgerje" in "veganske klobase" ali to lahko kupca zmede.

Evropski poslanci so konec oktobra presodili, da oznaka lahko ostane v veljavi, saj da bi prepoved teh terminov, kar so zahtevali kmetje, odvračala potrošnike od bolj rastlinske prehrane.

Po drugi strani pa so sklenili, da se morajo proizvajalci brezmlečnih izdelkov od zdaj naprej pri označevanju svojih izdelkov izogibati besedam "mleko" ali "sir".