Letina oliv naj bi bila letos v Španiji, na Portugalskem in v Italiji še manjša kot lani. Foto: EPA
Letina oliv naj bi bila letos v Španiji, na Portugalskem in v Italiji še manjša kot lani. Foto: EPA

V Španiji običajno proizvedejo kar 40 odstotkov vsega olivnega olja na svetu. Vendar je državo lani vročinski val zajel že spomladi, v času cvetenja oljk. Vročina in suša sta vztrajali tudi čez poletje, zato je bil pridelek precej zmanjšan.

Tudi letošnja zima je bila zelo sušna, zato bo letošnji pridelek verjetno še dvakrat manjši od lanskega. "Vsak dan brez dežja poslabša napovedi pridelka," je za Reuters komentiralo največje združenje proizvajalcev olivnega olja Dcoop.

Cena olivnega olja se je v Španiji v lanskem letu povečala za 60 odstotkov. Poleg suše so na rast vplivale tudi inflacija in visoke cene gnojil. "To je katastrofa," je razmere komentiral vodja španskega združenja polnilcev jedilnega olja Primitivo Fernandez.

Liter deviškega oljčnega olja trenutno v Španiji stane več kot sedem evrov, medtem ko je bila še februarja 2022 cena pod petimi evri.

Podobne težave kot v Španiji imajo tudi v drugi največji proizvajalki olivnega olja Italiji in četrti Portugalski. Razmere so boljše le v tretji največji proizvajalki Grčiji, vendar grško olje ne more nadomestiti izpada drugih največjih pridelovalk.

Špansko združenje izvoznikov Asoliva ocenjuje, da bo letos po vsem svetu na voljo najmanj 10 odstotkov olivnega olja manj kot leta 2021, ko so ga po vsem svetu pridelali 3,1 milijona ton.