Mile Ćulibrk leta 2021 v pogovoru za TV Slovenija. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Mile Ćulibrk leta 2021 v pogovoru za TV Slovenija. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Po poročanju srbskih medijev je Ćulibrk umrl v nedeljo, podrobnosti pa niso znane.

Ćulibrk je pred leti pojasnil, da je v Ljubljano s Hrvaške prišel leta 1971 in se najprej zaposlil v podjetju Daj-Dam, nato nekaj časa delal kot pomivalec posode v Kolovratu in pozneje našel delo v gostilni Livada. Leta 1976 se je zaposlil v gostišču Čad, enem od ljubljanskih sinonimov za balkansko kulinariko, ki ga je tudi vodil.

Ćulibrk je bil močno povezan tudi s košarko oz. košarkarskim klubom Olimpija – košarkarji tega kluba so ga leta 1984, po izpadu iz prve lige, prosili, naj jim pomaga nazaj v prvo ligo.

Leta 1992 je po naključju ugotovil, da je izbrisan. "22 let stalnega prebivališča v Ljubljani. Nisem niti vedel, da sem izbrisan. Zakaj se nisem vrnil? Kako naj bi se, s čim? Nisem imel denarja, dokumentov, vzeli so mi stanovanje. Mislil sem, da si vreden toliko, kolikor daš. Žal ni bilo tako," je pred tremi leti dejal v pogovoru z dopisnikom RTV Slovenija iz Beograda Boštjanom Anžinom.

Sorodna novica V Beogradu je Ćulibrkova pleskavica postala kultna

Čez noč je – po rodu bosanski Srb – ostal brez slovenskih dokumentov, stanovanja, denarja, propadla je naložba na Hrvaškem. V Beograd je prišel – kot dve desetletji prej v Ljubljano – brez vsega. Na pomoč sta mu priskočila nekdanja košarkarska zvezdnika Peter Vilfan, ki mu je prinesel nekaj oblačil, in Jure Zdovc, ki mu je ob slovesu dal 500 ameriških dolarjev, so pred leti pisale Slovenske novice.

Na križišču Takovske in Cvijićeve ulice v Beogradu je odprl kiosk, kjer je ponujal pleskavice. Kot je dejal, so takrat v srbski prestolnici poznali leskovačke, sarajevske, banjaluške pleskavice, on pa je ustvaril beograjsko.

Prvi jih je začel ponujati tudi v več velikostih. "150-, 200-, 300- in 500-gramske. Zakaj bi drugim odrejal, koliko naj pojejo. To se je prijelo. Ogromno težav pa sem imel z gorčico, kečapom, majonezo, tatarsko omako. Bilo je grozno. Nikogar ni zanimalo, kakšna je pleskavica, ampak katere priloge imam. Odgovarjal sem, da nobene. Zdaj ponujam čebulo in pekoče začimbe in tudi kislo mleko. Kdor želi, si ga lahko namaže. Nekaj je moralo biti, ker so stranke kar odhajale. Zdaj ponujam tudi zelje," je aprila 2021 za TV Slovenija povedal Ćulibrk.

Poudaril je, da v njegovih pleskavicah ni nič drugega kot meso, saj soji ne zaupa. Pleskavice so prepričale tudi Beograjčane, saj, kot je leta 2021 poročal Anžin, v vrsti stojijo pred njegovim kioskom v želji, da bi jo poskusili.