Slovita kuharska mojstrica Lidia Bastianich, rojena Istranka, katere sin Joe je med drugim sožirant Gordona Ramseyja v MasterChefu, je imela za Batelino samo pohvalne besede: 'Po svojih dolgoletnih izkušnjah v pripravi in jedenju rib lahko rečem, da riba ne more biti bolj sveža, kot je tu.' Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Slovita kuharska mojstrica Lidia Bastianich, rojena Istranka, katere sin Joe je med drugim sožirant Gordona Ramseyja v MasterChefu, je imela za Batelino samo pohvalne besede: 'Po svojih dolgoletnih izkušnjah v pripravi in jedenju rib lahko rečem, da riba ne more biti bolj sveža, kot je tu.' Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
38-letni kuharski mojster David Skoko (levo) se je proslavil gostovanjem v šovu Masterchef in v epizodi Bourdainove kulinarične serije No Reservations. Foto: Youtube/Travel Channel
Asortiman hladnih predjedi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Manj je več. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Batelini ne sprašujte po jedilniku, ampak se prepustite nasvetom osebja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Domišljiji pri pripravi 'odpadnih rib', kot jih je imenoval Bourdain, v Batelini ne zmanjka. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Batelino, razglašeno za najboljšo hrvaško restavracijo, težje, kot bi pričakovali.

Namesto velikih smerokazov, ki bi turiste v zaselku Banjole pri Puli usmerjali proti restavraciji, ki je navdušila tudi Anthonyja Bourdaina na odkrivanju Hrvaške v oddaji No Reservations, je za Batelino treba spraševati domačine in se zavrteti par krogov po vasi.

Ko ta "sveti gral" hrvaške kulinarike končno najdete, vas ob vhodu pričaka napis "Samo z rezervacijami". To pa je tudi edini element ekskluzivnosti, ki pritiče ustanovam, ki se lahko pohvalijo z odličji kot Batelina.

Že dvorišče zelo preproste hiše, na katerem stoji okoli 14 miz, namreč ne kaže podobe luksuza - mize so pogrnjene z enakimi prti, kot jih najdemo po manj slovečih lokalih na obali, za vinsko spremljavo prisegajo kar na hišno malvazijo, kreditnih kartic ne sprejemajo, pod nogami se vam nenehno smuka porejeni hišni maček, kraj je na obrobju, razgled na morje zakrivajo borovci.

Tetovirani glavni kuhar
A tisto, kar vam na krožnike naloži David Skoko, mladi (in močno potetovirani) kuharski mojster iz ribiške družine Skoko, je več vredno kot srebrni pribor in lestenci, s katerimi se navadno hvalijo restavracije, ki se jim uspe uvrstiti, denimo, v Newsweekov izbor 101 najboljše restavracije na svetu. Batelina je najprej ribja restavracija - ampak ne taka s fileji gojenega lososa v šampanjski peni ali pa s koktejli uvoženih rakcev.

Skoko se ortodoksno (a z neortodoksnim pristopom) drži ribiške tradicije svojega očeta in deda, se požvižga na petičneže, ki pričakujejo priljubljeno in spolirano različico morja, ter prednje postavi ribje vampe v golažu ali pa jetra morske žabe (grdobine). "Odpadne ribe", je ponudbo Bateline označil Bourdain, a je pri tem samo zadovoljno kimal.

Strežejo samo tisto, kar ujamejo v 24 urah, zato Batelina (stalnega) jedilnika nima, ampak tega prilagajajo dnevnim razmeram na morju. "Danes smo ravno ujeli krasnega jastoga. Boste?" vpraša natakar, ki je dodobra posvojil Skokov sproščeni, nonšalantni in neposredni odnos. Ribja restavracija z neomejeno zmogljivostjo gostov ne more streči svežih, divjih rib, zato večina lokalov na obali (tako hrvaških kot slovenskih) ponuja tajske rakce, gojene brancine in azijske lignje.

Batelina se tem ne strinja, in čeprav je bila aprila izbrana za najboljšo restavracijo na Hrvaškem, ne namerava odpirati lokala pred 17. uro niti okrepiti števila miz, celo cen, ki so za tako restavracijo presenetljivo nizke, ne zviša. In ko pokličete, da bi rezervirali mizo v avgustovskem terminu, vam gladko odvrnejo, da takrat pa odhajajo na svoj "letni dopust". Zapreti "molzno kravo" na vrhuncu turistične sezone? Zdi se popolnoma noro, a Skokovi, ki jim slava, kot kaže, še ni stopila v glavo, si očitno to lahko privoščijo. "Težko da ste nas našli? Fino, tako nam je všeč," se namuzne natakar.

Parada predjedi
So tudi verjetno eni redkih, ki lahko gostu postrežejo toliko predjedi, da ta že pred glavno jedjo omaga, pa pri tem ne čuti, da kaj zamuja. Ker sicer pri Skokovih vam res lahko spečejo tudi ribo na žaru, a njihova specialiteta so predjedi, ki jim rečejo kar "zezalice". "Istrski sašimi", ki se kopa zgolj v olivnem olju.

Pašteta iz jeter morskega psa. Rakovice z limono in olivnim oljem. Hobotnica v solati. Surove trilje. Brancinov karpačo. Sardele na šavor. Popečena potrebušnica morske mačke. Na koncu se miza tako šibi od krožnikov, da je treba vrč z vinom umikati na ograjo - pa smo šele pri hladnih predjedeh.

Lepota minimalizma
Pri toplih jedeh še naprej kimaš na vsak natakarjev predlog. "Ste mogoče za brodet? Bi testenine z jastogom ali kaneštrelami? Lahko naredimo oboje, pa da si razdelite med sabo. Bomo pogledali, če je ostalo še kaj vampov, ja." Brodet, pospremljen s pečeno polento, je gost, dišeč in bogat z morskim življem. Vampi gredo tudi skeptikom lažje po grlu od tistih mesnih. Školjčne testenine so pripravljene v vinski omaki, sladki jastog v rdeči.

Brez nepotrebnih dodatkov in čaranj, brez penic, redukcij in granit, brez sofisticiranih imen, ki si jih nihče ne zapomni. Vse v znamenju minimalizma, v katerem glavno vlogo igra zgolj in samo morski živelj, podporno vlogo igrajo zgolj najosnovnejši (a kakovostni) dodatki olivnega olja, solnega cveta, limone, vina in paradižnika.

Če bi v Batelini meso, vas gladko zavrnejo. Če ste vegetarijanec, boste zaman iskali hobotnično solato brez hobotnice.

Brezkompromisno.