Krožniki pred komisijo. Foto: Saša Kisovec in Marko Funkl
Krožniki pred komisijo. Foto: Saša Kisovec in Marko Funkl
false
Ekipa Pivovarne Knap. Foto: Saša Kisovec in Marko Funkl

Hrastniško društvo Rast že pet let zapored pripravlja festival zasavske kulinarike Funšterc. Na njem se različne ekipe pomerijo v pripravi tradicionalnih zasavskih jedi funšterca in krumpantoča. Končne izdelke oceni tako strokovna komisija kot tudi obiskovalci. »Z letošnjim obiskom smo tako na strani tekmovalcev kot na strani obiskovalcev zelo zadovoljni, služilo pa nam je tudi vreme,« je dejal Marko Funkl iz društva Rast.

Zasavske jedi
V krajih, ki jih je v preteklosti zaznamovalo predvsem rudarjenje, so bile jedi v preteklosti večinoma preproste, pripravljene iz hranljivih, a cenejših sestavin. Poleg granadirmarša, jedi iz testenin, kuhanega krompirja, čebule, mesnega zašinka in začimb, ter rudarske kisle in prežgane juhe so značilne jedi vsebovale jajca in moko.

Na teh sestavinah temelji tudi festival Funšterc. Ekipe se že pred prijavo odločijo, ali bodo tekmovale v pripravi funšterca ali krumpantoča. Če pripravljajo funšterc, jim organizatorji zagotovijo osnovne sestavine, torej jajca in moko, če pa pripravljajo krumpantoč, dobijo tudi krompir. Kreativne dodatke pa si ekipe zagotovijo same.

Funšterc se pripravi podobno kot testo za palačinke, le da je bolj gosto. To se kasneje ocvre na maščobi in ponudi toplo. Testo je lahko sladko ali slano. Krumpantoč pa se pripravi iz naribanega krompirja – surovega ali kuhanega, jajc in moke ter se prav tako ocvre na maščobi.

Od sladkih do slanih, z različnimi dodatki
Tako v krumpantoč kot funšterc so rudarske gospodinje dodajale najrazličnejše sestavine, večinoma tisto, kar si imele pri hiši oziroma kar je bilo v tistem letnem času dostopno. In prav sestavine, ki so jih na festivalu dodajali tekmovalci, so odražale njihovo kreativnost. Večina ekip se je letos odločila za pripravo slane različice funšterca, le dve ekipi pa sta pripravljali krumpantoč. Obiskovalci so lahko poskusili funšterc z dodatkom piva in peteršilja, s koščki slanine, takšnega z ocvirki in še marsikaj se je znašlo na krožnikih tekmovalnih ekip.

Komisija strokovna in stroga
Letos so strokovno komisijo sestavljala zveneča in priznana imena slovenske kulinarike. Funšterce in krumpantoče je ocenjeval Janez Bratovž, lastnik restavracije JB v Ljubljani, domačin Branko Podmenik, chef in vodja Pivnice Union, ki se posveča obuditvi in ohranjanju starih rudarskih jedi, ter Andrej Kuhar, dolgoletni kuhar v restavraciji Maxim v Ljubljani, danes pa kuha v Vili Herberstein v Velenju.

Janez Bratovž sicer še ni razmišljal o tem, da bi katero od teh jedi vključil tudi na jedilnik v svoji restavraciji, vendar, kot je dejal, se v prihodnosti tudi to lahko zgodi. Z ustvarjalnostjo tekmovalcev je bil sicer zadovoljen, vendar je pogrešal tisto, kar so znale prave rudarske gospodinje. "Morda bi morali tekmovalci pomisliti tudi na to, kaj trenutno raste, kaj je tu blizu. Kakšen jurček bi se odlično podal k tem jedem," je dejal Bratovž. Sicer pa opaža, da kulinarična ponudba v Zasavju v zadnjih letih tudi zaradi slabšega gospodarskega položaja v regiji, peša. Zato se mu zdijo takšni festivali odlična ideja za spodbujanje ustvarjalnosti in kulinarične ponudbe.

Zmaga že četrtič v roke ekipe Boben-Čeče
"Ocenjevali smo tako okus kot tudi videz in trije krožniki funšterca so res izstopali," je dejal Branko Podmenik. To so bili krožniki ekipe T' zdrav štant, ki je osvojila tretje mesto, krožnik Štrikarc iz Društva kmečkih žena in deklet Podkum, ki je prejel drugo nagrado, prvo nagrado pa je že četrto leto zapored domov odnesla ekipa Boben-Čeče. Ekipa, ki vsako leto s seboj na tekmovanje prinese štedilnik na premog in drva, na katerem tudi pripravi funšterc, pravi, da skrivnostnih sestavni nima. »Funšterc smo naredili res tako, kot so ga pripravljali včasih. Torej iz moke, jajc, soli in vode, masa mora nato malo dlje stati, pa brez ocvirkov ni nič,« so nam zaupale članice ekipe.

V pripravi krumpantoča pa je letos slavila ekipa Društva tabornikov rod Temnega hrasta Hrastnik. Obiskovalci pa so največ glasov namenili ekipi Mladi kuharji, ki so jo sestavljali kreativni hrastniški osnovnošolci.