Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

"Zato imamo zaloge, da nikoli ne zmanjka javorjevega sirupa. Ne bomo ostali brez njega," je za javni radio zagotovila Helene Normandin iz združenja proizvajalcev javorjevega sirupa v Quebecu (QMSP). Sprostili so 22 milijonov kilogramov sirupa oz. polovico vseh zalog.

Pridobivanje drevesnega soka. Foto: Pixabay
Pridobivanje drevesnega soka. Foto: Pixabay

Kanadska zvezna dežela Quebec je daleč največji proizvajalec javorjevega sirupa na svetu. Vendar je bila letina slaba. Letos so pridelali 60 milijonov kilogramov oz. tretjino svetovnega pridelka, običajno pa v Quebecu zagotovijo tri četrtine tega sirupa na svetovni ravni.

Javorjev sirup se izdeluje s kuhanjem javorjevega soka, ki se pridobiva neposredno iz dreves sladkega javorja. Delo je po navedbah BBC-ja težko, predvsem pa odvisno od vremena.

Sok se iz dreves lahko pridobiva le v obdobju, ko so podnevi temperature nad lediščem, ponoči pa pod lediščem. Zaradi krajše in toplejše sezone se je letos ponudba zmanjšala za skoraj četrtino.

Hkrati je svetovna prodaja javorjevega sirupa po podatkih QMSP-ja poskočila za več kot 36 odstotkov v primerjavi z letom prej. Quebeški javorjev sirup velja za najboljšega, zato se ga je v Kanadi tudi prijelo poimenovanje tekoče zlato.