Pogled na Rovinj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pogled na Rovinj. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dolgo napovedovani festival, ki so ga sicer zaradi pandemije novega koronavirusa bili organizatorji v zadnjih dveh letih primorani že dvakrat odpovedati, je zdaj potrjen, prav tako je potrjen datum – med 5. in 8. majem.

Sorodna novica Istra in Kvarner – kje imajo Hrvati prednost pred nami?

Takrat bo Rovinj za štiri dni postal svetovna gastronomska meka, kjer se bodo zbrali številni kuharski mojstri, tuji kulinarični novinarji in strokovnjaki kot tudi najboljši domači kuharski asi z nosilci Michelinovih zvezdic na čelu.

Na današnji tiskovni konferenci so organizatorji že razkrili prva imena gostov, še več jih bodo objavili v naslednjih dneh in tednih.

Prihaja Massimo Bottura

Že zdaj pa je jasno, da bo največja atrakcija festivala italijanski kuharski zvezdnik Massimo Bottura, čigar restavracija Osteria Francescana v Modeni (3 Michelinove zvezdice) je bila v letih 2016 in 2018 razglašena za najboljšo restavracijo na svetu po izboru 50 Best Restaurants.

Bottura, čigar restavracijski imperij se danes razteza iz Italije tudi v Dubaj, znan pa je tudi po humanitarnih in trajnostnih projektih, je na tiskovni konferenci povedal, da ga na Hrvaško vežejo lepi spomini, ko je leta 1984 z motorjem prepotoval celotno obalo, spal pri domačinih in z njimi lovil ribe.

Dabiz Munoz iz madridske restavracije DiverXo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Dabiz Munoz iz madridske restavracije DiverXo. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Sorodna novica Je ena restavracija res lahko najboljša na svetu?

V Rovinj prihaja tudi "enfant terrible" španske visoke kuhinje, Dabiz Munoz, drugi najmlajši kuharski mojster (za Italijanom Massimilanom Alajmom), ki mu je uspelo osvojiti vse tri Michelinove zvezdice (za svojo matično madridsko restavracijo DiverXO) in aktualni nosilec naslova najboljšega chefa na svetu 2021 po izboru seznama The Best Chef Awards (več o seznamu v MMC-jevi reportaži s podelitve).

Slovenske barve bo zastopala Ana Roš iz Hiše Franko, 21. restavracije sveta na seznamu 50 Best in najboljša kuharska mojstrica na svetu leta 2017, medtem ko prihaja iz Københavna Rasmus Munk, mož iz ene najbolj fascinantnih restavracij na svetu, Alchemista, kjer sestavlja meni približno 50 hodov, celotna izkušnja v več etapah pa je zaokrožena z umetniškimi instalacijami, projekcijami, glasbo in kabaretom.

Sorodna novica Zadnji beneški ribiči in vinograd sredi morja – kakšen okus ima beneška laguna?

Od vegetarijanskih zvezd do mesnih kraljic

A to je le nekaj najzanimivejših imen, seznam dopolnjujejo še Paul Ivic iz dunajskega Tiana, prve vegetarijanske restavracije v regiji, ki si je prislužila Michelinovo zvezdico, in Chiara Pavan iz Venisse na beneškem otoku Mazzorbo, kjer s partnerjem Francescom Bruttom raziskuje gastronomijo beneške lagune (več smo o njej na naših straneh že pisali).

Pa brazilska zvezdnica Janaína Rueda, ki v Sao Paulu vodi priljubljeno restavracijo Casa do Porco, kjer strežejo vse dele pujsa, in eden najbolj vročih vzhajajočih kulinaričnih zvezd, Mehičan Santiago Lastra, ki je med pandemijo v Londonu odprl restavracijo KOL, ki si je že prislužila prvo zvezdico.

Masterclassi, okrogle mize, večerje ...

“Izjemno nas veseli, da nam je uspelo zbrati najboljše od najboljših in da prihajajo v Rovinj na štiridnevno izobraževalno-hedonistično druženje. Nekateri od njih so na Hrvaškem že bili, za nekatere pa bo to prvič, tako da nas veseli, da jih lahko gostimo in jim razkažemo Istro, pa tudi druge regije," je povedal direktor programa in eden največjih hrvaških poznavalcev gastronomije Hrvoje Petrić.

Poleg navedenih prihaja v Rovinj še vrsta domačih in tujih strokovnjakov, ki bodo sodelovali na okroglih mizah, kjer bo govor o najbolj aktualnih in perečih temah v gastronomiji, od vloge žensk v gastronomiji do sodobnih kulinaričnih trendov, od pomena dobre ekipe v kuhinji do tega, kaj je dober servis.

Obiskovalci bodo lahko uživali tudi v večerjah, na katerih bodo kuhali povabljeni chefi, degustirali hrvaška vina in domače proizvode ter sodelovali na masterclassih najrazličnejših tematik. Vstopnice so že v prodaji na straneh Weekend Food Festivala.