Na festivalu se bo predstavilo 11 bordojskih hiš (t. i. chateaujev). Foto: Reuters
Na festivalu se bo predstavilo 11 bordojskih hiš (t. i. chateaujev). Foto: Reuters
Gašper Čarman je bil dvakrat zapored okronan za slovenskega državnega sommelierskega prvaka. Na fotografiji med dekantiranjem Movijinega lunarja. Foto: eVino

Zamisel za festival Top Vino, ki ga organizatorji promovirajo pod sloganom "mednarodni vinski dogodek, kot ga še ni bilo", se je porodila v glavi prvega sommeliera Slovenije, Gašperja Čarmana, ki je kot državni prvak v sommelierstvu aprila zastopal Slovenijo na svetovnem prvenstvu v argentinski Mendozi, ima pa tudi lastno znamko vina in penin Gašper.

Čarmanu, iz gorenjske gostilniške inštitucije Pri Danilu, sicer pa lastniku vinskega bara in spletne trgovine eVino, je s svojimi poznanstvi v Slovenijo uspelo privabiti nekatera največja svetovna vinska imena.

Tako se bodo slovenski publiki v Cankarjevem domu predstavili vinarji iz priznanih kleti Toskane, Španije, Portugalske, Avstrije, Kalifornije in Nove Zelandije. Če omenimo le nekatere že potrjene: Château Pontet-Canet, Vega Sicilia, Giscour, Château Smith Haut Lafitte, Ornellaia, Ferrari ...

"Povedal sem jim, da želim narediti festival, na katerem bodo obiskovalci okušali vina, ki so jim sicer v tem prostoru nedostopna. Predstavil sem predvidene sodelujoče vinarje, prireditveni prostor in izkušeno ekipo, s katero imam namen izpeljati ta projekt. K pozitivni odločitvi je pripomoglo predvsem večletno poznanstvo, zaupanje in prepričanje, da bo festival Top Vino zares predstavil sam vinarski vrh," Čarman razloži , kako mu je s svojimi dragocenimi poznanstvi uspelo postaviti na noge ta edinstveni festival.

Tisoč evrov za steklenico
Prisotnih bo tudi 11 bordojskih chateaujev, ki med vini pomenijo to, kar v kulinaričnem svetu predstavljajo z Michelinovimi zvezdicami ovenčane restavracije - temu primerna pa je tudi cena. Za nekatere najboljše bordojce boste tako denimo tudi v naših restavracijah z malce obsežnejšo vinsko karto odšteli do tisoč evrov.

Na festivalu, ki bo potekal 17. oktobra med 13. in 20. uro, bo svoja vina predstavilo tudi 30 izbranih slovenskih vinarjev, o vinih vas bodo poučili na delavnicah, za obiskovalce pa bo poskrbljeno tudi s kulinarično spremljavo.

Cena vstopnice v predprodaji je 34 evrov, na dan dogodka pa 46 evrov.