Pogled na prvo letošnjo Odprto kuhno. Foto: BoBo
Pogled na prvo letošnjo Odprto kuhno. Foto: BoBo

Tako prvi dan ni bilo opaziti gneče, kot smo je bili vajeni vsak petek v tem času. A novi koronavirus je vplival tudi na postavitev nove, osme sezone kulinarične tržnice, nad katero vse od začetka bedita Lior in Alma Kochavy.

Foto: Odprta kuhna
Foto: Odprta kuhna

"Eden naših bistvenih ukrepov je uvedba Odprte kuhne kot tržnične ponudbe dva dni na teden z namenom porazdelitve ljudi, tako da to smo dosegli," je za MMC povedala soustanoviteljica. Na vprašanje, kako doživljajo upad obiska, pa je odgovorila: "Ni zdaj to bistvo, bistvo je, da se vračamo v neke stare tirnice, da imaš goste, tudi če jih je polovica manj, so tam."

Opazno je manjše število tujih turistov: "Res je, malo turistov je v Ljubljani, ampak verjamem, da se bo po odprtju meja in vzpostavitvi poletov tudi turizem vrnil. Mogoče ne bo tako kot prej, ne bo toliko ljudi, ampak vsa mesta živijo od turizma, to daje poseben utrip krajem, tako da se bo tudi to vrnilo."

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Prireditev po mnenju organizatorjev predstavlja priložnost za iskrivo in okusno druženje: "Veseli smo, da Odprta kuhna v dvodnevni obliki postaja tako pomemben del ponudbe tržnice. Vse to je mogoče, ker v Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice vidijo širšo sliko potenciala osrednje ljubljanske tržnice, kar je zdaj še posebej pomembno, da mestno središče postopoma znova oživi."

Postopne vrnitve v vsakdanjik je bila vesela tudi ena izmed obiskovalk: "Bila sem presenečena, da so stojnice bolj narazen, da je več prostora med njimi, tudi sam pogled na gostince v maskah ni najprijetnejši, ampak se bo treba navaditi na nov vsakdanjik. Mogoče bodo tisti, ki so hodili zaradi gneče, razočarani, ker je ni. Je pa še vedno neki znak, da se stvari vračajo v normalo, in to pozdravljam."

Ponovnega razvajanja gostov s svojimi specialitetami so veseli tudi gostinci. "Nekateri med njimi so prvič v zgodovini svojega delovanja – niso bili zaprti niti med svetovnima vojnama, preživeli so različna nemirna obdobja – zdaj morali zapreti vrata. Verjamem, da je bil to zanje največji šok. Hkrati pa so se veselili dneva, ko bodo lahko odprli svoja vrata in postregli goste, to je njihovo življenje," je še povedala Kochavyjeva.

Vrnitve je vesela tudi Tjaša Peternel s stojnice Brina, kjer tako kot na istoimenskem festivalu ponujajo različne vrste džina: "Včeraj sem komaj zaspala, ker sem bila tako navdušena nad začetkom. Pričakovala sem malo večji obisk, ampak glede na to, da je ura šele 17.00, se bo najbrž še napolnilo. Upam na boljši obisk proti večeru, mogoče se danes kakšni še 'šparajo' in bodo prišli jutri." Na vprašanje, kako je delati z masko, pa je odgovorila, da se skupaj s kolegom "popivnata vsako uro, da ne bi bilo videti, kot da bova dol padla".

Popoldanski utrip na Odprti kuhni. Foto: MMC RTV SLO
Popoldanski utrip na Odprti kuhni. Foto: MMC RTV SLO

Vsi ponudniki na Odprti kuhni so namreč zavezani upoštevanju navodil in priporočil, ki jih za gostinstvo izdajajo Nacionalni inštitut za javno zdravje in druge pristojne institucije, upoštevajo pa tudi sicer veljavne in zelo stroge HACCP-standarde. Tako morajo ves čas uporabljati ustrezno zaščitno opremo (maske in rokavice, ki jih redno menjujejo), redno umivati in razkuževati roke, razkuževati vse površine, zagotavljati ustrezno varnostno razdaljo ter čim manjši stik med osebjem in gosti, kot so poudarili na spletni strani Odprte kuhne.

Ukrepi na Odprti kuhni

Organizatorji poudarjajo ukrepe, ki naj bi obiskovalcem zagotovili varno in sproščeno počutje. Med stojnicami ponudnikov je več prostora, pa tudi miz in sedišč je nekaj manj. Mize in stojnice redno razkužujejo, razkužila so na voljo tudi pri vsakem ponudniku. Na vseh stojnicah je omogočeno brezgotovinsko poslovanje, ukinjena pa je možnost samopostrežbe. Ker je Odprta kuhna na prostem, uporaba mask ni obvezna. Če bi se zgodilo, da obiskovalci ne bi mogli ohranjati ustrezne varnostne razdalje, pa prireditelji uporabo maske priporočajo.

Nekaj utrinkov s prve letošnje Odprte kuhne si lahko ogledate spodaj.

Odprta kuhna znova zaživela