Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Tako na policah supermarketov najdemo "ribje" burgerje, prekajenega "lososa" in "gambere" – a vse na osnovi rastlin. Tesco v kratkem načrtuje krepitev linije z "ribjimi" polpeti po tajsko in "rakovičjimi" polpeti v slogu tistih iz Nove Anglije.

Tej seriji novih izdelkov, za katere z novimi tehnikami pripravljajo rakce na osnovi graha in ribje fileje iz kruhovca, ki so, vsaj na pogled, videti identični izvirnikom iz morja, pravijo tudi lažne ribe.

Sorodna novica Krvavi škampi in mreže duhov – je veganstvo res edina rešitev za oceane?

Analitiki opisujejo trg alternativne morske hrane kot "vroč", podjetja pa so vanj začela vlagati po uspehu mleka na rastlinskih osnovah in nadomestkih za mesne izdelke, poroča Guardian.

Svoje je prispeval tudi Netflixov dokumentarni film Seaspiracy (recenzijo smo objavili tudi na MMC-ju), ki je dvignil veliko prahu in opozoril na problematiko izčrpavanja morja s čezmernim ribolovom in netrajnostnimi praksami.

Med vodilnimi znamkami na tem področju je nizozemski Vegan Zeastar, ki si je za cilj postavil "zveganizirati vsako jed, ki vsebuje morsko hrano, da bi se tako borili proti uničenju naših oceanov".

Zeastarov zadnji izdelek je prekajeni "lozos", narejen iz tapiokinega škroba, ki je na las podoben pravemu lososu, tu so tudi "zkampi" in "zalamari".

Imitacije razvijajo tudi pri Nestléju

Sorodna novica Zadnji hit: vege burgerji, ki dejansko "krvavijo" kot pravi

Novim smernicam so se pridružili tudi pri Nestléju, ki je ta mesec lansiral "Vrimp" – gre za veganske škampe, narejene iz graha in morske trave, za katere obljubljajo “pristno teksturo in okus slastnih škampov".

V Nestléju, največjem proizvajalcu hrane in pijače na svetu, izdelke na osnovi rastlin 300 pripravlja zaposlenih.

Izvršni direktor podjetja Mark Schneider je za Guardian povedal, da je v vseh starostnih skupinah opaziti "znaten obrat" proti živilom na osnovi rastlin. "To ni zgolj sezonski trend. To je nekaj, kar ima zelo stabilno, dolgoročno rast."

Ob tem je dejal, da vse več ljudi posega po rastlinskih alternativah zaradi različnih vzrokov: "Pri ribah gre bolj za zdravstvene razloge, pri mesu pa za okoljske."

V petek in soboto je v Londonu potekal prvi evropski sejem živil na podlagi rastlin (Plant Based World). Šlo je za prvi tovrstni dogodek v Evropi, udeležilo pa se ga je več kot sto podjetij.