Pivo je namreč v zadnjih dneh starega leta doživelo svoj ameriški prvenec.

Westvleteren XII varijo trapistovski menihi v samostanu svetega Siksta na belgijskem podeželju v kraju Vleteren, kupiti pa se ga da le prek težko dosegljivih rezervacij. Da je pivo nenadoma postalo na voljo v ZDA, je posledica finančnih potreb samostana - po vrsti dragih obnovitvenih del so se menihi odločili, da - samo tokrat - prodajajo pivo še zunaj zidov opatije.

Predstavnik pivovarne Westvleteren Mark Bode je za NPR povedal, da meni, da bo to prvič in zadnjič, da bodo pivo tako prodajali. "Pravijo, da so menihi in da nočejo biti preveč komercialni, da pa so potrebovali nekaj denarja za prenovo samostana, in to je vse. Po tem gredo nazaj na stari način."

Okusili so ga le redki srečneži
Izbrano število ameriških trgovin je tako od 12. decembra prodajalo darilno škatlo šestih 33-centilitrskih stekleničk in dva vrčka po ceni 84,99 dolarja, pri čemer so zaloge v večini trgovin pošle v nekaj urah, tako da je zamudnikom ostal le še eBay.

Sredi vse te "westvleterenske manije" pa LA Weekly izpostavlja, da je "problematično razglasiti nekaj za najboljše na svetu, če je obenem najmanj dostopno na svetu". Čeprav mu hkrati priznava določene vrline: "Westy je dober - res, res dober. To je tiste vrste pivo, ki v pivcu izzove opažanja podtonov kot 'usnjati' in 'tobačni' in vrsto drugih snobovskih opisov."

Tisti redki, ki so pivo okusili, sicer pravijo, da je popolno. Beeradvocate, eden ključnih virov za vse, povezano s pivom, je Westvleteren XII proglasil za "tako imenovani sveti gral številnih pivskih piflarjev", med podtoni pa so opazili vse od zlatega sirupa, cvetličnega medu, karamele, janeža, ingverja, v rumu namočenih rozin in kandiranega sladkorja.