Zmagovalni sir z modro plesnijo iz Oregona. Foto: AP
Zmagovalni sir z modro plesnijo iz Oregona. Foto: AP

To je sploh prvič, da bi glavno nagrado na tekmovanju WCA (World Cheese Awards) odnesel kak sir iz ZDA.

Biološko pridelan sir s plemenito plesnijo sirarne Rogue Creamery iz Central Pointa je na tekmovanju, ki je letos potekalo v italijanskem mestu Bergamo, premagal kar 3.804 sire iz 42 držav.

Sire je ocenjevalo 260 ocenjevalcev iz 35 držav, pri čemer so seznam najprej zožili na 16 finalistov. Mednarodna "super porota" strokovnjakov je nato izbrala zmagovalce, poroča CNN.

Na drugo mesto se je uvrstil italijanski sir, 24 mesecev zorjeni parmezan "Nazionale del Parmigiano Reggiano" iz sirarne Santo Stefano. Sledil mu je španski sir iz nepasteriziranega kravjega mleka Torta del Casar D.O.P. Virgen Del Prado iz sirarne Doña Francisca.

Priznana mednarodna strokovnjakinja za sir in avtorica bloga Planet Cheese Janet Fletcher nad zmago sira Rogue River Blue ni bila presenečena.

"Nihče, ki pozna ta sir, ne bi bil presenečen nad tem, kako dobro se je odrezal," je povedala Fletcherjeva za CNN.

"Rogue River Blue je slavil tudi po ameriških tekmovanjih. Kar občudujem pri tem siru, razen okusa, je prizadevanje, ki ga je vložila ta sirarna, da bi izpostavila tudi druge lokalne pridelke, kot so grozdje in hruške. Tako prizadevanje temu siru res daje tisti "občutek prostora"."

"Žur okusov"

V sirarni Rogue Creamery svoj zmagovalni sir izdelujejo jeseni, iz ekološkega kravjega mleka iz doline Rogue Valley na jugu Oregona. Sirne kolute nato zorijo v sirnih jamah sirarne od 9 do 11 mesecev, nato pa jih ročno ovijejo v trtne liste ekološko gojenega grozdja syrah, namočene v hruškov liker.

Brazilski ocenjevalec Bruno Cabral je modri sir Rogue River označil za "žur okusov" z "različnimi občutki, uravnoteženostjo, sladkimi in pikantnimi notami", navaja ceh Guild of Fine Food, ki tekmovanje organizira.

"To čast delim s svojo predano ekipo v sirarni Rogue ter našo ekološko čredo rjavih švicarskih in holštajnskih krav," pa je povedal David Gremmels, lastnik sirarne Rogue, ki je znan tudi kot Mr. Blue oz. Gospod Modri.