Dijaka sta nagrado prejela zaradi svojega odnosa do dela, motivacije in profesionalnosti. Foto: Rok Deželak
Dijaka sta nagrado prejela zaradi svojega odnosa do dela, motivacije in profesionalnosti. Foto: Rok Deželak

Poudarili so, da sta najbolj izstopala s svojim odnosom do dela, motivacijo in profesionalnostjo. Dijaka sta se posebej izkazala s svojim delom in znanjem pri sodelovanju na dobrodelni večerji Black & White, ki jo je združenje JRE Slovenije organiziralo marca lani.

Z večerjo so želeli mladim, ki se šolajo v strežnem sektorju, ponuditi priložnost za pridobitev novih kompetencev, predvsem pa za učenje sodobnih veščin.

Poleg podelitve naziva bodo člani JRE Slovenije zbrana dobrodelna sredstva od večerje v vrednosti 2000 evrov namenili dijakom Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje, in sicer za razvoj mladih kulinaričnih upov.

"Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje se zaveda, da je povezava med šolo in gospodarstvom nujna za kakovostno izobraževanje dijakov. Ne le, da s tem zagotavljamo ustrezna znanja za dijake, skrbimo tudi za razvoj gastronomije in turizma in dvig kakovosti v prihodnje. Le s sodelovanjem obeh strani je mogoč napredek. Takšen način sodelovanja je najboljši način prenašanja znanja za mlade," je ob priložnosti razložil ravnatelj šole Iztok Leskovar.

Pomanjkanje kakovostnega kadra

Ob podelitvi nagrad so poudarili tudi problematiko pomanjkanja dobrih kadrov v strežbi. "Če želimo Sloveniji kot kulinarični destinaciji povečati prepoznavnost in se osredinjati na zahtevnega obiskovalca, se morajo stvari sestaviti – poleg izvrstne hrane, primerne vinske spremljave, navdihujočega ambienta, uporabe prvovrstnih lokalnih in svežih sestavin potrebujemo v restavracijah tudi kakovostno postrežbo. Težko je najti motivirane mlade natakarje, saj je ugled tega poklica še vedno premajhen. Zato želimo mlade s takimi projekti (kot je večerja Black & White) spodbuditi, da si prizadevajo višje," poudarja predsednik JRE Slovenija in lastnik restavracije Galerija okusov Gašper Puhan.

JRE-Jeunes Restaurateurs je združenje mlajših chefov, ustanoviteljev restavracij, sommelierjev in strokovnjakov gastronomije.

Nastalo je leta 1974 v Franciji in je prve slovenske restavracije sprejelo v svoje vrste leta 2007. V svetu si prizadeva za pozitivno promocijo visoke kulinarike, saj združuje že 350 članov iz 16 držav v Evropi, ki jih na letni ravni obišče več kot 5.000.000 gostov. Med drugim je njihovim restavracijam uspelo prislužiti že 180 Michelinovih zvezdic.