Kuhinje so glamurozne bolj kot kadar koli. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Kuhinje so glamurozne bolj kot kadar koli. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Odprta shramba in zeliščnice, posajene v loncih, ki visijo s stropa. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
Za tiste drznejše: Dolce & Gabbana sta oblikovala hladilnike za Smeg. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

Bolj kot to, da je Milano prestolnica oblikovanja, je zgovoren podatek, da je ta italijanska industrijska prestolnica na tem področju samo lani 'pridelala' 221 milijonov evrov. Na pohištvenem sejmu, ki je imel lani več kot 310.000 obiskovalcev, je letos razstavljalo 2.310 razstavljavcev, med njimi večina italijanskih podjetij. A kot se radi pohvalijo organizatorji, je med razstavljavci vedno več tujcev - letos več kot 30 odstotkov.

Najbolj priznan milanski pohištveni sejem daleč naokoli Salone del Mobile (12. april-17. april) je v svoji že 55. ediciji poleg rednih razstavnih paviljonov tokrat ovekovečil kuhinje in kuhinjsko tehnologijo, kopalnice ter dodatke za dom.

Ker je zanimanje za kuhinje, ki postajajo del bivalnega prostora, vedno večje, smo tokrat več pozornosti namenili razstavi EuroCucina 2016. Luksuzni materiali, ki smo jih bili do zdaj vajeni v bivalnih prostorih, so brezsramno zavzeli ta nekoč majhen in skriti prostor ter ga postavili na piedestal. Če sta slog in praktičnost besedi, ki najbolje povzameta videno, je težava v tem, da za takšne krasotice potrebujete prostor, recimo raje - veliko prostora (za ideje študentskih stanovanj in stanovanj mladih družin v slogu IKEE tokrat ni bilo prostora).

Material, ki je pronical z vseh koncev, je marmor (in vse njegove umetne različice), pa tudi les, osrednji kuhinjski element otok, barvni odtenki so temnejši. Minimalistične in čiste linije preseka, retronavdih, stil geometrijskih oblik ali žlahtne medenine, ki prostor ne le poživi, ampak mu da tisti prefinjeni element, zaradi katerega bi hrano raje naročili kot zapackali kuhinjo.

Občutek življenjskosti tej muzejski tvorbi dajejo zeliščnice, ki so obvezni del. "Fresh herbs", kot bi rekel Jamie Oliver, rastejo kar v lončkih, obešenih pod stropom, ali pa je temu namenjena posebna stena. Redki razstavljavci so kazali odprto shrambo, kjer je po ličnih lesenih predalnikih zložena zelenjava, sicer pa je središče kuhinje zaprto v omaro. To je priročno predvsem za tiste, ki v domačem odprtem t. i. open space prostoru, ne želijo gledati pip, grelnih plošč, krožnikov itd., ampak kuhinja deluje kot del dnevne sobe.

Posebno pozornost na sejmu so letos namenili tehnologiji (FTK - Technology Fot the Kitchen). Ta postaja vedno tišja, vizualno pa nekoliko bolj glomazna. Kavni aparat in mikrovalovna pečica sta obvezno vgrajena v kuhinjsko omaro (da nista navlaka na kuhinjski površini, seveda). Pečice so po novem dvojne, manjša zgoraj in večja spodaj.
Electrolux je, recimo, predstavil pečico (Combi Steam Pro Smart), ki ima vgrajeno kamero, tako da lahko po telefonski aplikaciji spremljamo proces pečenja (telefonske aplikacije prodirajo tudi na področje pralno-sušilnih strojev in hladilnikov). Na pohodu so tudi pečice s predalom za pripravo vakuumsko pakirane hrane (Geggenau, Combi Vapore 400). Podjetje Elica pa je svojim napam dodal držalo za pametni telefon. In seveda, Italijani se požvižgajo na kuhinjske električne plošče, plinske kuhalne plošče so večje kot kadar koli.