Foto: Bartlomiej Senkowski
Foto: Bartlomiej Senkowski

V novozgrajenem objektu na robu starega mestnega jedra, le 15 minut hoda od središča Krakova, se na 53 kvadratnih metrih razprostira prav posebno stanovanje. Po prvotnem načrtu je bilo zasnovano kot trije ločeni prostori s spalnico, dnevno sobo in kuhinjo z jedilnico. Poljski arhitekturni biro Blackhaus pa ga je z odstranitvijo dolgega, temnega hodnika, ki meri v višino 2,70 metra in kjer je danes bela kuhinja, ter z odprtjem prostora med dnevno sobo in jedilnico zasnoval kot udobno dvosobno stanovanje. Z adaptacijo so povečali tudi spalnico in kopalnico.

Foto: Bartlomiej Senkowski
Foto: Bartlomiej Senkowski

"To je prvo skupno stanovanje mladega para, zato naj bi končna podoba odražala značaj obeh lastnikov. Ona je po srcu romantik in ima rada starine, umetniške kose iz keramike, on je strokovnjak za IT-tehnologijo z minimalističnimi slogovnimi preferencami," razlaga arhitekt Karol Ciepliński, ki se je po več letih dela v birojih pred petimi leti odločil za samostojno pot.

"Bistvo stanovanja so barve, različni materiali in detajli," nadaljuje, "želeli smo, da bi bilo stanovanje funkcionalno in predvsem da ne bi bilo videti lepo le na fotografijah, ampak tudi sicer, ne glede na situacijo ali del dneva."

Foto: Bartlomiej Senkowski
Foto: Bartlomiej Senkowski

A morda je bistveno tudi to, da je bil arhitekt vključen v proces načrtovanja že med samo gradnjo večstanovanjskega objekta. Tako so lahko odstranili predelne stene, na stropu pa ohranili sivi beton z vidnimi sledovi opaža, kar naj bi namigovalo na strukturo lesenih tal.

A osrednji poudarek notranje opreme je vendarle belina kot minimalizem, "ki je z romantičnim eklekticizmom prepletena z geometrijskim pristopom", kot pojasni arhitekt. Navsezadnje je tako poimenovan tudi sam projekt Geometrijsko stanovanje ali Geometry Apartment.

Foto: Bartlomiej Senkowski
Foto: Bartlomiej Senkowski

"Pri naših projektih se radi poigravamo z geometrijo, saj je tista, ki daje prostoru ritem in tudi urejenost. Naročniku je bila všeč ideja, da bi kuhinjo od dnevne sobe, ki sta v istem prostoru, vizualno ločili. Glede na to, da naročnika rada in veliko kuhata, so bile talne ploščice praktična izbira," pravi sogovornik, ki se trenutno ukvarja z zasnovo 400 kvadratnih metrov velikega dvorca na Poljskem.

Tloris. Foto: Bartlomiej Senkowski
Tloris. Foto: Bartlomiej Senkowski

Oster rob belih keramičnih ploščic v kuhinji, imitacija italijanskega marmorja carrara, razmejujejo hrastova tla, položena v slogu francoske ribje kosti. Medtem ko je linija betonskega stropa potegnjena vse do spalnice, pa je na delu kuhinje nekoliko spuščena in oblečena v beli panel, pod katerim so skrite napeljave. Ko pripomnim, da se mi v kuhinji vendarle zdi nekam malo delovnega prostora, glede na to, da lastnika rada kuhata, arhitekt pojasni, da je delovna površina z umivalnikom in kuhalno ploščo dolga tri metre in da je to naročnikoma ustrezalo.

Foto: Bartlomiej Senkowski
Foto: Bartlomiej Senkowski

A stanovanje ima zagotovo dodatni šarm z vpadljivimi zlatimi detajli, kot kontrapunkt grobosti betona in hladnosti beline. Vsi elementi notranje opreme, razen sedežne, so bili narejeni po meri. Tudi matiran zlat poličnik pred črno tapeto z zlatimi palmovimi listi v ozadju, na katerem so razstavljeni eksponati, družinski spominki in antikvitete, ki sta jih lastnika prinesla s potovanj po Evropi.

Ob pozornem pogledu lahko skrajno desno na tapeti opazite beli stenski radiator. Da bi ta maligni del notranje opreme zamaskirali, ga niso skrivali, ampak vgradili v samo zgodbo, in sicer s plastenjem elementov, tako da so na poličnik dodajali dodatke v beli barvi, bela je kuhinja. Kot zanimivost, na policah so izpostavljene resnične knjige, vstavljene v bele provizorične škatle v obliki knjižnih platnic. "To smo naročnikoma predlagali, da bi poenotili videz stanovanja, in idejo sta, sprva sicer nekoliko zadržano, sprejela," pove z rahlim nasmeškom Karol Ciepliński.

Foto: Bartlomiej Senkowski
Foto: Bartlomiej Senkowski

Pri izboru materiala za tekstil se je zdel žamet logična izbira. Uporabljen je celo na po meri izdelani črni postelji v visokem sijaju, ki ima rob iz enakega modrikastega žameta, iz katerega so izdelane tudi zavese. Poleg tega pa je postelja obrobljena z rdečo vrvico, ista barva je uporabljena tudi na drugi strani visečega tekstila ob oknu, detajl, ki na fotografiji ni viden.

Foto: Bartlomiej Senkowski
Foto: Bartlomiej Senkowski

"Vedno se vse začne s pogovorom, kako ljudje živijo, kakšne so njihove navade, konjički, prostor se mora temu prilagoditi, in ne obratno," pravi arhitekt in doda, "da je le tako lahko bivanje kar se da udobno".