Tudi v Ljubljani je mogoče bivati v slogovno dovršenih stanovanjih. Foto: Airbnb
Tudi v Ljubljani je mogoče bivati v slogovno dovršenih stanovanjih. Foto: Airbnb

Popotniška mreža Airbnb, mreža z največjo ponudbo zasebnih nastanitev, poleg načina bivanja na potovanjih spreminja tudi odnos do notranjega oblikovanja, saj imajo tako tudi popotniki s plitkejšimi žepi možnost stilsko dovršene interjerje izkusiti iz prve roke, ne le z listanjem revij in klikanjem po spletu.

Kot je za Dezeen, blog, posvečen arhitekturi, oblikovanju in dekorju, povedala Ilse Crawford, ena izmed najuglednejših notranjih oblikovalcev na Otoku in ena od štirih izbrancev, ki bodo v okviru letošnjega Londonskega festivala oblikovanja* na Trafalgarjevem trgu v Londonu predstavili idealno vizijo bivalnega prostora, projekt A Place Called Home, smo si nekoč domove drugih ogledovali le v revijah, zdaj pa lahko v njih tudi prebivamo.

"Doma si želimo biti povsod"
"Po zaslugi Airbnb-ja ni treba več, da smo zgolj voajerji načina življenja drugih," dodaja in pojasnjuje, da je po zaslugi Airbnb-ja oblikovanje bolj dostopno, saj zmanjšuje nekakšno strahospoštovanje, ki ga številni čutijo do sodobne arhitekture in interjerjev. "Spremenil bo način razmišljanja o tem, kaj dizajn je, saj ga ne bomo videli več kot nekaj spektakularnega in težko dosegljivega, ampak bolj kot nekaj, kar pripoveduje ves čas razvijajočo se zgodbo o naših življenjih. Hkrati se spreminja koncept zasebnega in javnega prostora, doma si želimo biti povsod."

Airbnb (krajše za Airbed and Breakfast, torej "napihljiva postelja in zajtrk", kar je bila začetna ponudba ustanovitvenega dvojca gostom), sta prav z uresničevanjem želje popotnikov po tem, da bi med bivanjem v tujih deželah in krajih okusili lokalni utrip in način življenja, v San Franciscu leta 2008 ustanovila študenta oblikovanja Brian Chesky in Joe Gebbia, pozneje se jima je pridružil še Nathan Blecharczyk. Danes je v mrežo vključenih več kot pol milijona nastanitev v 33.000 mestih in 192 državah, več kot tisoč jih najdemo tudi v Sloveniji.

*Londonski festival oblikovanja bo potekal med 13. in 21. septembrom, v tem času bodo na različnih koncih britanske metropole pripravili številne dogodke in razstave.