Berlinčane najbolj motijo mladi, ki prihajajo v Berlin z nizkocenovniki, si najamejo poceni stanovanje in se v njem cel konec tedna zabavajo. Foto: EPA
Berlinčane najbolj motijo mladi, ki prihajajo v Berlin z nizkocenovniki, si najamejo poceni stanovanje in se v njem cel konec tedna zabavajo. Foto: EPA

"Najbolj kul" prestolnica. "Najbolj poceni" prestolnica. "Žurerska" prestolnica. Vse te oznake pritičejo Berlinu, ki je v zadnjih dveh desetletjih zabeležil kar 275-odstotni porast turizma.
A zdaj se nemška prestolnica pripravlja, da obrne hrbet množici obiskovalcev, ki se zgrinjajo nad Berlin z nizkocenovniki, in s svojim ponočevanjem in zabavami razburjajo domačine.

S prvim dnevom novega leta tako začenja veljati zakonodaja, po kateri lastniki približno 12.000 zasebnih dopustniških stanovanj in apartmajev teh ne bodo več smeli oddajati turistom na kratek rok (manj kot 30 dni).
Kdor bo zakon kršil, tvega 50.000 evrov denarne kazni. Kot navaja Independent, je nova zakonodaja tako odgovor na pomanjkanje cenovno ugodnih stanovanj za daljša obdobja v Belrinu kot tudi odgovor na pritožbe domačinov nad t. i. "vikendaškimi turisti".

Pritožbe nad hrupom in neredom
Berlinčani besnijo nad "hrupnimi, nezaželenimi vikendaši z nahrbtniki", ki prihajajo v Berlin z Ryanairom in easyJetom ter so med rekordnimi desetimi milijoni turistov, ki letno obiščejo mesto. "Polovico noči prežurajo, nenehno visijo na balkonih na svojih mobitelih, odpadke in steklenice pa mečejo kar v koše za organske smeti," se pritožuje Daniella Steltzer, prebivalka Charlottenburga. "Želim živeti v stanovanjskem bloku, ne v znižanem samopostrežnem gostišču."

Po navedbah Steltzerjeve so težave nastale pred tremi leti, ko je lastnik enega manjših stanovanj ob njenem atriju začel dajati v najem sobe vikendaškim turistom. V teh treh letih sta bili v počitniške apartmaje preurejeni še dve stanovanji. "Vsak petek se mi malce zlomi srce, ko slišim zvok kolesc kovčkov novih prišlekov," pove.
Kritike lastnikov nepremičnin
Berlinska zveza lastnikov nepremičnin je novo zakonodajo kritizirala kot neupravičen napad na svobodno podjetništvo, ki ne bo pripomoglo k povečanju stanovanjskih nastanitev za daljše obdobje. "Počitniška stanovanja zajemajo smešno majhen delež namestitev v Belinu," je povedal predstavnik zveze Bernd Strehlow.

Nasprotovanje oddaji stanovanj se je začelo pred dvema letoma, ko je Stranka Zelenih sklicala sestanek, da bi ocenila razsežnost težave. In oglasilo se je na stotine Berlinčanov, ki so se potožili, da se ob navzočnosti turistov počutijo, kot da bi "živeli v živalskem vrtu". Dirk Behrend, poslanec Zelenih, ki je srečanje organiziral, je zanikal, da skuša zgraditi nov berlinski zid, da bi tako odvrnil turiste od mesta, je pa dejal, da si želi "organiziranega in nadzorovanega turizma".
Berlin ni prvi, ki je prepovedal tovrstno oddajanje stanovanj, s katerim so se razmahnile in razcvetele družbe, kot je Airbnb. New York je oddajanje stanovanj za kratko obdobje prepovedal že leta 2011, kmalu pa naj bi Berlinu sledil tudi Pariz.