Prenovljeno stanovanje v bloku iz 70. v ljubljanski soseski Trnovo (Studio Drevo, 2014). Foto: Spletna stran OHS
Prenovljeno stanovanje v bloku iz 70. v ljubljanski soseski Trnovo (Studio Drevo, 2014). Foto: Spletna stran OHS

Toliko slabega, kot se je zgradilo v Sloveniji v zadnjih 15 letih brez spoštovanja okolja in človeka, se ne sme zgoditi nikoli več.

Ana Struna Bregar, arhitektka in soorganizatorka festivala
Situla
V poslovno-stanovanjskem kompleksu Situla je urejeno vzorčno stanovanje. Ambient oblikuje preplet grobih materialov, ki imajo vidne tehnične spoje, s kontrastno nežnimi materiali, nadgrajenimi z umetniško fotografijo in keramiko. Foto: Spletna stran OHS
Izvidnica: Odprte hiše Slovenije

Festival bo splavilo odprtje razstave Ignoranca = tema = ovira v Galeriji Kresija. Na ogled bodo tipne karte mestnih predelov, taktilne makete prostorov in proizvodov, 3D-odtisi poslikane keramike, slikanice v znakovnem jeziku in galerija vonjav. S tem želijo opozoriti tudi, da prostor dojemamo z vsemi čutili in ga tako tudi boljše razumemo.

Pred odprtjem razstave, ki bo obiskovalce nagovarjala k premostitvi ignorance do drugačnosti, pa bo na vrsti okrogla miza z naslovom Kakovostno oblikovan in dostopen prostor je temeljna pravica nas vseh.

Dobra praksa na področju kakovostne sodobne arhitekture
"Vse festivalsko dogajanje je enakovredno, so pa določeni segmenti, ki so trenutno bolj aktualni, denimo lesena gradnja in nizkoenergijske hiše, pa tudi javna arhitektura, urejena s skromnimi sredstvi, ki je vključujoča za vse ljudi," je povedala arhitektka Ana Struna Bregar, ki skupaj z arhitektkama Lenko Kavčič in Kristino Dešman organizira festival.

Več podrobnosti o festivalu Odprte hiše Slovenije najdete tukaj in se lahko prijavite tudi za oglede objektov.

Vse festivalske dni bodo potekali tudi ogledi objektov kakovostne sodobne arhitekture, izbranih zasebnih stanovanj ter javnih in kulturnih objektov. Med drugim si bo mogoče ogledati stavbo RTV Slovenija, Toplarno, Cankarjev dom in stanovanje arhitekta Iztoka Prosena, v oglede pa je vključena tudi brv čez Ljubljanico, povezava Kongresnega in Ribjega trga, ki jo je predvidel že Jože Plečnik, sedanja pa je delo arhitektov Petra in Boštjana Gabrijelčiča.

Pestro festivalsko dogajanje še pred uradnim odprtjem
Bo pa festival ponudil kar nekaj dogajanja še pred pred uradnim odprtjem. V Ljubljani bo ob 15.00 arhitekt Gregor Rihar vodil ogled Trga Republike, eno uro pozneje pa še sprehod po secesijskih večstanovanjskih hišah. V soboto je na programu med drugim ogled južnega Bežigrada s kolesom ter arhitekturni sprehod za otroke in starše pod vodstvom arhitektov Špele Kuhar in Roberta Potokarja. V nedeljo bo obiskovalce po Plečnikovih zelenih ureditvah popeljala krajinska arhitektka Darja Pergovnik, večerni sprehod po nabrežjih Ljubljanice pa bo vodil arhitekt Peter Gabrijelčič.

V sekcijo Arhitekturni turizem je vključen izbor slovenskih hotelov in drugih turističnih nastanitev, katerim je skupno dobro oblikovanje. Vrata med drugim odpirajo termalni kompleks Orhidelia v Podčetrtku, Center Rinka in Boštjanova hiša v Hrovači.

Največja slovenska arhitekturna razstava v živo
Sicer pa so Odprte hiše Slovenije največja slovenska arhitekturna razstava v živo in največji spletni arhitekturni vodnik slovenske sodobne arhitekture. Delujejo kot del širše mednarodne mreže OpenHouseWorldWide, katere začetki segajo v leto 1992, danes pa deluje v 23 mestih po vsem svetu.

Toliko slabega, kot se je zgradilo v Sloveniji v zadnjih 15 letih brez spoštovanja okolja in človeka, se ne sme zgoditi nikoli več.

Ana Struna Bregar, arhitektka in soorganizatorka festivala
Izvidnica: Odprte hiše Slovenije